България открива консулство в гр. Единбург, Шотландия

Министерският съвет прие решение за откриване на Консулство на Република България в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия със седалище в гр. Единбург и с консулски окръг, обхващащ териториите на Шотландия и Северна Ирландия, както и окръзите Камбрия, Нортамбърланд, Дъръм и Тайн енд Уеър в Англия, съобщиха от Пресцентъра на Министерски съвет.

Откриването на консулство на Република България в гр. Единбург е аргументирано от нарастващия брой български граждани на територията на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. По данни на Хоум офис към 31 декември 2021 г. броят на получилите статут на уседналост български граждани е 289 700.
През април 2021 г. български граждани в Обединеното кралство организираха петиция, подкрепена от 800 български граждани в Шотландия, за откриване на консулство на Република България със седалище в гр. Единбург.

Консулството ще съдейства за подобряване на консулското и административно обслужване на българските граждани, пребиваващи на територии отдалечени от Лондон, където функционира единствената дипломатическа мисия на Република България в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Консулството ще предоставя по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност, извършване на нотариални заверки и на пълномощни и декларации, както и получаване на актове за гражданско състояние.

Откриването на консулство в гр. Единбург ще повиши интензитета на политическия диалог и създаде нови възможности за задълбочаване на двустранното сътрудничеството в търговско-икономическите отношения, образованието и науката, културата и туризма.

За финансовото обезпечаване по откриването на консулството Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР за 2022 г. в размер в размер 671 200 лв.

Снимка: Уикипедия

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!