Видин почете 137-та годишнина от Съединението на България

На 6 септември 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

Пред Паметника на Скърбящия воин на площад „Съединение“ във Видин гражданите отдадоха своята почит към предците, постигнали обединението на разкъсана България. На честването присъстваха: д-р Цветан Ценков, кмет на Община Видин, Огнян Асенов, управител на област Видин, представители на Видинска света митрополия, на държавни и общински институции, училища, кандидат-депутати.

Своето мнение за празника сподели Росица Кирова, кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС:

„Да, Съединението прави силата – поне веднъж годишно ние, българите, си припомняме силата на тези думи. На 6 септември 1885 година обединението на Княжество България с Източна Румелия се случи не заради силата на оръжията, а по волята на българите да живеят заедно, в едно Отечество.

От тогава до днес Съединението е национален идеал, защото и сега, както преди 137 години, имаме нужда от силни каузи. Обръщаме се с благодарност към хората, които бяха двигатели на тази идея. Една от най-ярките личности, създателят на Българския таен революционен централен комитет, е Захарий Стоянов.

Искам да поздравя всички българи с днешния празник! Вярвам, че всеки от нас осъзнава, че само заедно и обединени можем да пребъдем като народ!“


Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!