Видинският Градски духов оркестър на 60 години

Спектакълът по случай годишнината на емблематичния Градски духов оркестър събра многобройна публика тази вечер в залата на Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“, съобщиха от Пресцентъра на Общината.

Музикантите от Градския духов оркестър за пореден път ни убедиха в таланта си, като представиха различни стилове музика. Под палката на дългогодишния диригент на оркестъра Диляна Цанкова, на сцената прозвучаха познати филмови мелодии, маршове, сюита от забавни песни, поп, рок, народна музика, дори валс и танго. Паузите между изпълненията бяха не по-малко забавни, благодарение на водещия на концерта – невероятният актьор и комик и наш съгражданин Ники Станоев. На финала съвсем заслужено участниците в концерта бяха наградени от публиката с бурни аплодисменти.

Градският духов оркестър получи най-голямото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Златна лира“. За своя принос за развитието и утвърждаването на оркестъра, който ръководи от 2012 година, Диляна Цанкова получи „Сребърна лира“. Наградите връчи председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански.

Д-р Цветан Ценков поздрави музикантите от Градския духов оркестър с прекрасния празник, като отбеляза, че изминалите 60 години говорят за сериозния натрупан опит и са основание за гордост. „Нашият духов оркестър активно участва в събитията от културния календар на Общината и едва ли има празник, в който музикантите да не се включват. От сърце им пожелавам още дълги години да радват видинчани със своята музика“, каза кметът. Д-р Ценков връчи на диригента на оркестъра Диляна Цанкова поздравителен адрес и почетен плакет на Община Видин по повод кръглата годишнина.

Градският духов оркестър на Видин е създаден през 1962 г. към отдел „Отдих и култура“ при Градския народен съвет с участието на бивши военни музиканти и оркестранти от Държавния симфоничен оркестър, с диригент Борис Георгиев – Чиняка. Съставът е наброявал 25 души, които използвали нотния архив на бившата военна музика от поделението, а инструментите били набавени от легендарния 3-и пехотен Бдински полк. С оркестъра са работили диригентите Кръстьо Кичашки, Ромил Петров, Венелин Георгиев, Аспарух Лисов, Александър Спиридонов, Иван Николов. През 1966 г. оркестърът станал напълно щатен към Градския народен съвет. Той обогатил културния живот на Видин и така градът се формирал като един от центровете за изява на духовите оркестри от страната. За изминалите 60 години оркестърът има стотици успешни изяви у нас и в чужбина и е неизменен участник в събитията от културния календар на Община Видин.

Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!