Как се топлят във Виена

След изключително мекия октомври и първите седмици на ноември, които също бяха топли за сезона, търсенето на централно отопление във Виена започна да расте. За да запази запасите от газ, от миналата седмица виенската енергийна компания започна да използва лек мазут за отопление в топлоцентралите.

Четирите топлоцентрали във Виена имат максимална мощност от около 1250 мегавата и могат да гарантират топлоснабдяването на Виена дори в случай на недостиг на газ като използват енергия от изгаряне на отпадъци, биомаса и промишлена отпадна топлина. През този отоплителен сезон системите редовно ще използват лек мазут. Общинското предприятие „Виенска енергия“ (Wien Energie) до момента е складирало почти 20 000 тона мазут и е сключило допълнителни договори за доставки.

През лятото Виена запълни газовите хранилища над 90 процента. Въпреки това основният приоритет е да се пести газ навсякъде, където това е възможно. Затова топлоцентралите в австрийската столица ще използват и мазут. Това е необходима мярка за осигуряване на топлоподаването в тази кризисна зима. Работим върху щадящи климата алтернативи за нефт и газ, каза Михаел Щребл, председател на борда на директорите на „Виенска енергия“. До 2040 г. централното отопление във Виена трябва да стане неутрално по отношение на климата и по този начин да бъде независимо от скъпия внос на газ и нафта.

Още през 2023 г. Виена ще пусне в експлоатация голяма термопомпа в пречиствателната станция Ебсвин, която ще може да снабдява 56 000 виенски домакинства с топлоенергия. От 2026 г. първата дълбока геотермална система в Асперн също ще произвежда възобновяема топлоенергия.

Снимка: Заводът за изгаряне на отпадъците Шпителау © Wien Energie / Christian Hofer

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!