Никулден във Видин

Екзарх Антим І на тази дата през 1868 година за първи път отслужва заупокойна молитва за загиналите моряци и рибари. До днешни дни ритуалът се извършва на брега на река Дунав, както и преди 154 години.

Днешната Света литургия в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“ беше отслужена от НВП Видински митрополит Даниил в съслужение на архимандрит Антим и свещеници. Присъстваха: заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова и секретарят на Общината Емилиян Енчев. Те, след митрополит Даниил, запалиха светлините на сребърният светилник-кораб, подарен от семейства на рибари през 1827 година и символизиращ почитта на видинчани към св. Николай.

С литийното шествие всички присъстващи на празника се отправиха до дунавския бряг. Митрополит Даниил и архимандрит Антим отслужиха заупокойна молитва за загиналите моряци и рибари, както и молитва за здраве и благоденствие на старопрестолния дунавски град и жителите му. Във водите на река Дунав беше потопена икона на св. Николай и бяха хвърлени венци в памет на загиналите моряци и рибари. Беше благословена храна в чест на Св. Николай и за слава Божия, за здраве и благословение на видинчани.

6 DSCN2993

Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола е източноримски духовник, епископ на град Мира Ликийска в областта Ликия. Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, търговците и затворниците.

Веднъж тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Николай възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава трябва да е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.

В някои от католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните. Особено тачен е празникът в Унгария, където се нарича Сент Микулаш (Szent Miklós).

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!