Видинският треньор на цяла Африка

Соня Мачорска

Състезател на емблематичния видински треньор по самбо и джудо Пламен Петров, Никола Филипов е един от най-известните треньори по джудо в света. Преподавател и треньор по джудо в University of Pretoria TUKS – Университета в Претория Такс, Южна Африка, известен в цял свят с подготовката на медицински и спортни кадри. Двайсет и две години далеч от родния град, след завършването на ВИФ, казармата, тренировките в „Локомотив София“… Участник в общо пет олимпиади – една като състезател, четири – като старши треньор – един път с националния отбор на България по джудо, три пъти – от Южна Африка. Което е прецедент в спорта по джудо и няма аналог до момента.

Прекрачил прага на залата по самбо и джудо в Спортната зала във Видин на петнайсет, Никола определено има афинитет към самбото и „боготвори“ своя треньор и учител – до ден днешен. По-късно се насочва към джудото, защото спортът е олимпийски.

Да чуем разказа на Никола:

Джудото в Африка е доста скъп спорт. Техните федерации не заплащат нито тренировките, нито лагерите, нито участията в световни първенства или олимпиади. Поради която причина, тренират повече бели момчета и момичета, съотношението между които е почти изравнено.

При Никола тренират състезатeли от Конго, Мозамбик и други африкански държави, което е разбираемо, предвид неговата работа, постижения, авторитет… Петима от общо класираните осем състезатели на Никола Филипов на четирите олимпиади са в първите 20 места на ранг листите.

Нека се „пренесем“ на повече от 13 000 километра от Видин – в Претория – една от трите столици на Южна Африка, седалище на правителството (парламентът е в Кейптаун, а Върховният съд – в Блумфонтейн), за да чуем каква е спортната база там:

Снощи Никола Филипов с най-голяма радост сподели тренировка с видинския Спортен клуб по борба, самбо и джудо и своя учител и треньор Пламен Петров. Треньорът, който неслучайно е Почетен гражданин на Видин! Защото не е спирал да работи за доброто име на града и България, като за 41 години през „ръцете“ му са преминали 7-8 хиляди видински деца, завоювали 10 световни титли, 9 европейски и 38 бронзови отличия! Няма друг треньор с такива постижения от Видин! Затова и Никола, колкото и „голям“ да е, казва, че все още ползва неговите методи на работа и за него той винаги ще е Учителят!

Дали е философия на източните спортове и възпитание въобще, но джудото наистина приучава хората да са добри, да се уважават и почитат. И на това ги учат треньорите.

Снимки: Личен архив Никола Филипов

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!