„Черно на бяло“ във Видин

Две нови книги бяха представени във Видин – „Имало едно време в България“ – спомените на Мерсия Макдермот за България и -„Надникване в Русия“ с публикации от известната рубрика „Черно на бяло“ на журналиста и писател Христо Георгиев.

Идея за новата книга на Христо Георгиев, току що пусната на пазара, дават читатели на известната медийна рубрика „Черно на бяло“, с автор журналиста, писателя, издателя Христо Георгиев, която от над шест години се появява веднъж седмично – преди и във в. „Дума“, а сега в уеб сайта „Поглед инфо“, а от няколко месеца и в сп. „Ново време“. Христо Георгиев лично представи творбата си.

Думи за Мерсия Макдермот произнесе журналистът и общественик Велиана Христова, също част от екипа на „Черно на бяло“.

„Имало едно време в България“ е заглавието на мемоарната книга на известната британска писателка и общественичка Мерсия Макдермот. Тя се издава за първи път на български език, заедно с другите книги на авторката – биографиите на Левски, на Яне Сандански, на Гоце Делчев и на Димитър Благоев. В спомените си Мерсия разказва за живота си в България, описва интересни епизоди от историята и етнографията на страната ни.

Мерсия Макдермот е сред големите приятели на България, повече българка от самите нас. Животът й е тясно свързан с България. За пръв път тя идва в страната ни през 1948 г. като участник в студентска бригада, след това от 1962 до 1989 г с кратки прекъсвания работи и твори в България. От 1963 до 1969 г. преподава в Английската гимназия, а след това до 1989 г. води курс за освободителното движение в Македония в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Над 30 години изучава българската история, носител е на множество високи български отличия. Тя е чуждестранен член на БАН и почетен доктор на Алма матер. Дълго време е председател на Англо-българското дружество в Лондон.

А за да влязат любознателните в атмосферата, която създава Мерсия Макдермот с това, което пише, ето две късчета от новата книга:

„Изглежда много българи са си въобразявали, че отивайки на запад, и присъединявайки се към Европа, автоматично ще получат достъп до ослепителното изобилие от потребителски стоки на Запада, без да се лишават от предимствата на социалистическата икономика. Изглежда не им е хрумвало, че в една конкурентна пазарна икономика могат да се окажат на дъното, в редиците на излишните, неспособни да споделят благоденствието, или че промишлеността и селското стопанство на тяхната страна могат да западнат и да се сринат до почти колониална зависимост от чуждестранни инвестиции…“

„Така или иначе България е почти неузнаваема за онези от нас, които я познавахме преди 1989 г. По всяка вероятност и онези читатели, които я познават едва след 1989 г., ще намерят моите скици от живота тогава също толкова неразбираеми! Тези мои спомени са свързани с един, до голяма степен изчезнал, свят и като такива трябваше да ги запиша. С течение на времето установявам, че противно на твърденията на Шекспировия Марк Антоний, всъщност точно хубавите спомени продължават да живеят и аз все още мисля за България, макар и не без тъга, като за мястото, където прекарах едни от най-странните, но най-щастливи години в живота ми“.

В екипа на гостите беше и проф. д-р Нина Дюлгерова, професор по международни отношения, доктор на икономическите науки и доктор по история. Тя свърза тематиката на двете книги с настоящата и минали епохи в национален, европейски и световен мащаб. Проф. Дюлгерова се спря и на рубриката „Черно и бяло“, оценена в медийното пространство у нас като оригинален публицистичен жанр. Всяка от публикациите има за повод актуални събития и процеси и съдържа публицистична бележка, подкрепена с автентични архивни документи, с откъси от научни, художествени и мемоарни книги и други материали. Някои от документите се публикуват за първи път или са неизвестни дори за историците, често – и нелицеприятни за предишни и днешни властници. Издирвани и събирани са от автора от архивни и библиотечни фондове в страната, от лични фондове и пр.

В „Черно на бяло“ до момента са излезли близо 300 публикации на много различни теми – свидетелства за турското робство по нашите земи; събитията през Втората световна война, присъединяването на България към Хитлеровата коалиция, законите за българските евреи и оцеляването на част от тях, събитията след създаването на правителството на ОФ на 9 септември 1944 г., Народния съд, Парижката конференция и Мирният договор през 1947 г.; превратностите във ВМРО; историята на Македония и отношенията ни с днешната Северна Македония; неизвестно, забравено или премълчавано за годините на социализма; мнения и факти за големи българи и творци от миналото; връзките ни със СССР и Русия и други.

Представянето на книгите беше организирано от групата „Справедливост за Видин“.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!