Министерство на културата за Телеграфа след 6 месеца

С много тъга и болка към помещаващото се в близкото минало култово заведение „Телеграфа“ в едноименната Телеграф капия във Видин и сегашната разруха, написа Васко Громков във Фейсбук на 16 юни тази година. Известният DJ и телевизионен водещ беше пристигнал от София преди дни в родния си град за откриването на ресторант на терасата на Телеграф капия.

Тогава, с негово разрешение, публикувах впечатления му (без редакция): Опасни игри в Телеграфа

Днес, шест месеца по-късно, получих писмо от Министерство на културата, подписано от доц. д-р Пламен Славов, зам.-министър. В него пише, че комисия от Министерството, съвместно с представители на Община Видин, са направили оглед на обекта, паметник на културата. Дадени са следните Указания за аварийно-временно укрепване:

1. Община Видин, като собственик на сградата – обект със специално предназначение, да обезопаси стъклената конструкция с временна ограда.>

2. Предвид влошеното експлоатационно състояние на недвижимата културна ценност „Телеграф капия“, е препоръчано провеждането на комисия, назначена от Кмета на Община Видин, която да извърши оглед на място и да потвърди с констативен протокол състоянието на недвижимата културна ценност, да определи необходимите проектни дейности, както и вида и обхвата на укрепителните консервационно-реставрационни и ремонтни дейност.

Подпис и печат.

Телеграф капия има трима собственици – Министерство на културата стопанисва основната част, Общината – пристроената откъм парка, в която преди години се е влизало в заведението, и тераса, на която лятно време се помещава ресторант – частна собственост.

Дали Министерство на културата не се опитва да си „измие ръцете“ с Община Видин, прехвърляйки й задълженията? В писмото няма и дума за задължения или отговорности на Министерството към основната част на Телеграфа.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!