Хърватия в Еврозоната от 01.01.2023

От 01 януари 2023 г. Република Хърватия въвежда еврото като своя национална валута, съобщиха от Пресцентъра на Външно министерство. Това от своя страна е свързано и със съответно адаптиране на софтуера на банките, магазинната мрежа, ресторантите, хотелите и др. До полунощ на 31 декември 2022 г. всички плащания следва да се извършват в куни, а непосредствено след това – в евро, с възможност за плащания в брой и в куни до 15 януари 2023 г.

В тази връзка, българските граждани пътуващи към страната, следва да имат предвид, че: от 01.01.2023 г. започва събирането на пътните такси в страната в евро, като всички тол станции са приспособени да използват новата валута. При преобразуването на цените на пътните такси операторът на Хърватските магистрали (HAC) ще закръгля сумите до един знак след десетичната запетая, до по-малка сума. HAC информира потребителите, че до полунощ на 14 януари пътните такси могат да се плащат както в куни, така и в евро, а от 15 януари само в евро;

По данни от Министерството на финансите се очаква до 15 януари всички 4000 банкомата да бъдат адаптирани и работещи с новата валута, като задължението за показване на цените в двете валути (куни и евро) ще продължи до края на 2023 г. През цялата 2023 г. гражданите ще могат да сменят куни в евро във финансовите институции, а след това в Хърватската народна банка. Банкноти ще може да се обменят без времево ограничение, а монети – само през следващите три години.

За подпомагане на гражданите лесно да конвертират куни в евро и обратно е създадено мобилното приложение EuroHR, с калкулатор за конвертиране, което е достъпно на линк: https://euro.hr/eurohr-aplikacija-za -preracunavanje-kuna- u-eure/.

При необходимост от съдействие, българските граждани в Република Хърватия, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в гр. Загреб, на следните телефонни номера: +385 1 46 46 609; +385 1 46 46 631; 385 1 46 46 640, както и на дежурен телефон в извънработно време: +385 984 69 808. Молби за съдействие може да се изпращат и на имейл адреса на мисията ни: Embassy.Zagreb@mfa.bg .

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!