„Къпанки“ в Царевец, „Къпачи“ в Кула

По традиция на 20 януари – Ивановден по стар стил, в свищовското село Царевец бе извършено ритуално къпане на младоженците, сключили брак през изтеклата година, съобщиха от Пресцентъра на Общината. Младоженците и техните кумове бяха благословени от свещеник, след което се потопиха в студените води на местния извор „Долник“ за здраве и берекет. Заедно със събралите се жители на селото, на празника присъстваха също кметът на населеното място Марин Любенов, председателят на НЧ „Светлина – Царевец 1927“ Вера Блажева, кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристияна Кирилов и секретарят на Общината Любомира Петрова.

Обичаят „Къпачи“ пък е характерен за град Кула, Видинско. Датира от незапомнени времена и се провежда на 19 срещу 20 януари (Ивановден по стар стил). Превърнал се е в местна традиция, почитана от млади и стари. Характерно за групата на „Къпачите” е, че се състои винаги от нечетен брой млади мъже. Главната цел е обредното „къпане“ за здраве,плодородие и късмет на именници и младоженци, съобщават от читалището в града. Маскирането, съпроводено с мълчание през цялото време, са вторичните ритуали. Прилагат се с цел прикриване самоличността на участниците.

От групата на Къпачите един се облича като младоженец, а друг – като булка. Останалите са къпачи, защото тяхната задача е да къпят хората за здраве. Младоженецът винаги стои до булката, за да я пази. Булката е главният къпач. Тя носи котле, пълно със светена вода. Булката къпе за здраве всички, които носят името: Йордан, Йорданка, Иван, Иванка и всички, които са били младоженци през изминалата година.

През нощта къпачите обикалят къщите на всички именници, а през деня, на Ивановден – 20 януари, до 12 часа на обяд, обикалят из целият град. На групата къпачи се дават пуканки, месо, суджуци, вино и пари – за здраве. Къпачите обикалят из града и звънят със звънци, за да плашат злите духове. След Ивановден групата се събира и всички се гощават със събраните дарове.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!