Нови правила за прием в първи клас в Община Видин

Проект за изменение и допълнение на Система за прием в първи клас на основни и средни училища в Община Видин беше обсъден днес, съобщиха от Пресцентъра на институцията.

Борислава Борисова представи в детайли проекта, като отбеляза, че той засяга образователни институции, както и родители на деца, които ще постъпят в първи клас. Заместник-кметът посочи, че целта на общественото обсъждане е заинтересованите лица да се запознаят с предложението прилежащият район на нефункциониращото ОУ „Отец Паисий“ да се разпредели между СУ „Св. св. Кирил и Методий“ (приемното училище) и ОУ „Св. Климент Охридски“, което е в близост до неработещото вече учебно заведение.

Борисова обясни, че във връзка с промените, на 12.12.2022 г. е проведена работна среща с представители на Постоянната комисия по образование, наука и култура при Общински съвет – Видин, експерти от общинската администрация и директорите на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Св. Климент Охридски“. На нея са обсъдени варианти за преразпределение на база изготвени карти-схеми спрямо административно-териториалното деление на град Видин и географското разположение на цитираните училища.

Емилия Николова, началник на отдел „Хуманитарни дейности“ в Общината, запозна присъстващите с идеята за разпределение на прилежащия район на ОУ „Отец Паисий“, който се състои от два микрорайона – район „Панония“ и ж.к. „Баба Тонка“ и комплексите „Плиска“ и „Строител“. Предложението е първият микрорайон да остане към ОУ „Св. Климент Охридски“, а вторият микрорайон да се раздели между ОУ „Св. Климент Охридски“ и СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Училището по изкуства запазва своя район – комплексите „Химик“, „Съединение“ и „Заводско селище“.

По време на обсъждането Борислава Борисова подчерта, че прилежащите райони на ОУ „Епископ Софроний Врачански“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Любен Каравелов“, СУ „П.Р.Славейков“, СУ “Цар Симеон Велики“ и ОУ „Христо Ботев“, гр. Дунавци, не се променят, както и че в останалата част Системата за прием в първи клас на основни и средни училища в Община Видин остава непроменена.

С така предложените изменения и допълнения се цели равномерност при разпределянето на обхвата в районите на посочените две училища. Също така в територията на двете учебни заведения остават по равен брой детски градини: към ОУ „Св. Климент Охридски“ – ДГ „Русалка“ със своя филиал „Здравец“ и филиал „Васил Левски“ на ДГ „Детелина“; към СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – ДГ „Славейче“ със своите филиали „Радост“ и „Заводско селище“.

Галя Павлова, и.д. Началник на Регионалното управление на образованието (РУО), каза, че институцията, която оглавява, подкрепя напълно проекта на Община Видин. „Направено е едно много добро разпределение на районите, с еднакъв брой детски градини към двете училища“ – подчерта тя.

Оттук нататък предстои да бъде внесено предложение от кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков до Общинския съвет за разглеждане от постоянните комисии и взимане на решение на заседание на местния парламент.

Снимка: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!