Туризмът във Видин и областта

Днес, след тригодишно прекъсване, поради пандемията с Ковид-19, Областният консултативен съвет по туризъм проведе свое заседание, съобщиха от Пресцентъра на Областна администрация. При откриване на срещата, областният управител Огнян Асенов отбеляза, че в област Видин има множество туристически обекти и използване на техния потенциал ще доведе до икономическото развитие на региона.

На заседанието бяха дискутирани теми, свързани с участието на общините от област Видин в 39 – та международна туристическа борса „ВАКАНЦИЯ & СПА 2023“, която ще се състои в гр. София, в периода 15-17 февруари 2023г., изпълнявани и бъдещи проектни и инвестиционни намерения в сферата на туризма в общините Белоградчик и Видин, както и планираните паралелки, в сферата на туризма, за учебната 2023/2024г.

На заседанието стана ясно, че в процес на реализация е проект на Община Белоградчик за пещера „Магура“, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия 2021-2027. До настоящият момент е подменено осветлението и компрометираните от влага парапети, като предстои избор на фирма изпълнител за изработване на мултимедийни продукти за виртуална обиколка на пещерата.

В община Видин в процес на приключване е проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект Културен център „Жул Паскин“. Този туристически обект, в съчетание със средновековната крепост“Баба Вида“ се очаква да бъде притегателен център за посетителите на града. Обслужването на културния център ще се осъществява от Общинския културен институт.

Членовете на съвета обсъдиха и въпросите, свързани с осигуряване на местни екскурзоводи за туристите и пътниците от круизните кораби, липсата на координирана реклама на туристическите обекти, необходимостта от засилена медийна и рекламна кампания, необходимостта от разработване на нови туристически продукти и др.

Представителите на професионалните гимназии, които осигуряват с кадри туризма в областта, споделиха, че за новата учебна година са предвидени паралелки с актуални специалности, често търсени на пазара на труда. Отчетен бе проблем с осигуряване на стажуване на учениците, поради незаинтересованост на местния бизнес.

В заключение областният управител Огнян Асенов изрази надежда за успешна реализация на проектите и предвидените инициативи и отчете необходимостта от зачестяване на заседанията на Съвета, с оглед обсъждане и решаване на наболели проблеми в сектора.

Снимка: Областна администрация

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!