Ученик от Брегово с национално отличие в конкурса „Аз съм Левски“

В галерия „Средец” на Министерството на културата се проведе награждаването в Националния ученически конкурс за есе на тема „Аз съм Левски“, съобщават от институцията. В церемонията взеха участие зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, акад. Владимир Зарев, проф. Иво Христов, директори на училищата и класните ръководители на победителите.

„С огромно удоволствие искам да обявя награждаването на отличилите се участници в националния конкурс „Аз съм Левски“. Поздравявам всички които участваха, сред тях бяха стотици деца. Активност проявиха и от клубовете „Млади възрожденци“ в чужбина, като един техен представител е сред наградените. Благодаря за подкрепата на Министерството на културата и огромната помощ, която ни оказа за провеждането на поредицата от събития по случай 150-годишнината от обесването на Васил Левски“. Това заяви Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски” при откриването на церемонията по награждаване на победителите в конкурса.

В журито за оценяване на ученическите есета участват писателят акад. Владимир Зарев и социологът проф. Иво Христов. На срещата присъстваха ученици от Велинград, Брегово, Варна, Златоград и София.

Акад. Владимир Зарев връчи Първа награда във възрастова група I-IV клас на третокласника Константин Сулов от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Брегово.

Ето откъс от есето на Константин: „И тогава, а и днес българският народ е живял и продължава да живее в тежки робски години. Тогава хората са мрели, защото се е водела тежка война. Днес хората продължават да умират, но не защото са избивани от чужд народ и не защото някой ни кара да приемем чужда вяра. Хората днес умират, самоунищожавайки се.

Историята ще помни вечно знаменити велики българи, които са се борели за свободата на нашата родина. Такива, които са дали живота си, за да ни има нас днес, за да има България. Но борели ли са се те напразно? За да дойдем ние днес и да унищожим всичко по пътя си. Да разрушим страната си. Да грабим. Да гоним децата си в чужбина. Да сме подкупни. Да живеем в завист и мъст. Да съсипваме природата си. Ще ни пишат ли и нас в историята? Едва ли!”

Победители в останалите възрастови групи са: в група 5-8 клас – Симеон Партаджиев, 7 клас, ОУ ”Васил Левски”, гр. Златоград; в групата на гимназиалните класове – единадесетокласничката Соня Щерева от ПЕГ във Варна; деветокласничката Елена Николова от ПГСАКН „Проф. арх. Стефанов“ в Монтана получи специалния приз, колективна награда на НУ „Любен Каравелов“ в гр. Съeдинение.

Снимки: Кирил Кунчев

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!