Първата Самодива на Васко

Соня Мачорска

Тайнствени и явни жени има всеки творец. Но при поетите са на особена почит заради заряда вдъхновение – с малко думи да изразиш чувство, преживяване, мимолетно докосване или разтърстваща любов…

И при Васко Йоцов е така, а днес той представи първата си стихосбирка „Самодива“ в родното село Синаговци пред свои съселяни и гости.

Васко от малък обича да си съчинява разни неща. С голямо уважение си спомня своята първа учителка Василка Георгиева, която го насърчава в писането.

Минават години. Васко се запознава с творци от литературните среди във Видин. Негови стихотворения са включени в сборника „Север“, издаден в първите години на демократичните промени. Има публикации в регионалния печат на Враца и Видин. Пише поезия за себе си, за приятели и любими.

Докато едно лято не се случва нещо различно в живота му. Цецо Художника от Дунавци, който живее в Германия, идва в родното си място. В София се среща със своя приятел Здравко Драгнев, завършил режисура в Прага. Драгнев търси интересни личности, за които да снима документални филми. Цецо веднага му казва: „ Познавам един „трапер“ от Синаговци – нож и прашка само да му дадеш и ще оцелее при всички обстоятелства!“ Така, дни по-късно, Цецо довежда Драгневи – баща и син, да се запознаят с Васко, който в същото време прави един яхър с другия си „събрат“ – Ваньо Стойков, поет от Грамада.

От онова лято се „раждат“ два филма – „Пустиняци“ – 2014 г. и „Пасажери“ – 2020-та. Третият с работно заглавие „В очакване на Годо“ още не е завършен. Режисьорите чакат да падне сняг, за да снимат замисленото… Ама няма сняг! Затова пък Васко подреди тази чудесна книга „Самодива“ която представи днес и обеща в скоро време да подготви следващата.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!