Когато училище и бизнес вървят ръка за ръка

Соня Мачорска

Проблемът с недостига на кадри става все по-осезаем в България и в частност – във Видин. И не само емиграцията е причина за това.

Преди около трийсетина години във Видин имаше заводи и техникуми със специалности, които ги обслужваха и захранваха с работници и специалисти. Днес в града няма много заводи, но няма и училища с профили за тях. С едно изключение – „Технически компоненти България“ ЕООД и Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

Тези дни се срещнах и разговарях с инж. Кристиан Цветков, който работи едва от година във фирмата, но вече уверено консултира абитуриентите от училището за изработване на дипломните им работи, упътва и подпомага учениците от 11 и 12 клас от дуалната форма на обучение в практическата им реализация по време на двегодишните им стажове. (Под „дуална система на обучение“ се разбира професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места – в професионално училище и предприятие. Системата на дуалното обучение е разпространена предимно в Германия, Австрия и Швейцария.)

Три дни от седмицата учениците са на стаж в завода, два дни – в училище. Работят на две смени, както всички останали работници. Повечето от стажантите са в цеха, а двама – в администрацията. За работата разказва Радослав Колев от 11 клас:

Срещнах се и със завършващите своето образование в Професионалната гимназия, които инж. Цветков консултира: Иван Бойчев (състезател по електроника), Дениел Пейчов, Александър Светославов, Николай Христов, Огнян Велков и Красимир Кирилов.

Дениел разказа накратко за темата на дипломната си работа „Устройство за измерване на разстояние“:

За жалост, до тази година нито един стажант не е останал на работа в завода. Предпочитат големите градове или чужбина. Макар във Видин да имат жилища. Инж. Кристиан Цветков е работил в София, но се е върнал във Видин и тук му харесва. Може би и други ще последват примера му.

Фирма „Технически компоненти България“ реално започва работа през 2008 година с около 25 човека персонал, а днес те са 200. Фирма, която удвоява поръчките си за Азия по време на пандемия и война. Фирма, която инвестира в специалисти, чийто труд не може да бъде заменен от роботи или изкуствен интелект.

От месец август 2022 година започна разширение на завода, което ще е факт след една година. Проектът предвижда, освен цехове, изграждането на детска градина за децата на персонала, както и детска площадка. Общата площ на разширението е на терен от 5 декара и половина. Фирмата подсигурява на своите работници и служители здравни застраховки и жилища за тези, които не са от Видин. Инвестицията в проекта е 14 125 045 лева с ДДС, уточни инж. Мартин Петров, изпълнителен директор и прокурист на „Texничecĸи ĸoмпoнeнти Бългapия“ EOOД.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!