Протест на зърнопроизводителите против безконтролния внос на зърно от Украйна

За пореден път видинските зърнопроизводители се включват в тридневните национални протести, които ще се проведат на 29, 30 и 31 март, съобщиха от Пресцентъра на БТА по молба на Жечко Андрейнски, председател на Регионалната асоциация на зърнопроизводителите. Решението за националния протест е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред основните причини да се предприеме е безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор „Земеделие“, ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете.

На 14 септември миналата година трактори и коли на 57 членове на Съюза на зърнопроизводителите във Видинско и други земеделски производители от региона протестираха във Видин, както във всичките областни градове в страната. Целта на проявата беше защита на поминъка на българските зърнопроизводители, представлявани от Национална асоциация на зърнопроизводителите, във връзка с неконтролирания украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, третирани с непозволени от ЕС препарати.

Жечко Андрейнски, председател на СНЦ „Видински съюз на зърнопроизводителите“, тогава сподели:

Тазгодишният протест ще бъде съсредоточен в четири пункта в страната – Видин, Русе, Кардам и Силистра. През трите протестни дни по магистралите и главните пътища на страната ще излезе селскостопанска техника, но движението няма да бъде блокирано.

Към протеста във Видин ще се присъединят зърнопроизводители от Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Сборният пункт на протестиращите зърнопроизводители е на входа на Видин при бившия „Химкобинат“, на 29 март в 9 часа. Предвидено е и блокиране на движението за около час.

Очаква се на протеста да присъстват министърът на земеделието Явор Гечев и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводители Костадин Костадинов. Протестът ще бъде подкрепен и от земеделци от Румъния, както и от фермери от всички сектори на селското стопанство.

Снимка: Grain.bg

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!