Безплатно онлайн кино – награда LUX на публиката

Стартират онлайн прожекциите на филмите, номинрани за Наградата LUX на публиката, за цялата страна, съобщиха от Пресцентъра на Европейския парламент в София. През месец април любителите на европейско кино от цялата страна ще могат да гледат онлайн петте филма, номинирани за Наградата LUX на публиката за 2023 г., и да изберат победител.

Предвидени са по 150 безплатни билета за достъп онлайн до четири от номинираните филми: „Алкарас“, „Близо“, „Блуждаещ огън“ и „Идиотският триъгълник“. Заглавията ще са налични от 12:00 ч на 10.04.2023 г. до 18:00 ч на 24.04.2023 г. в платформата Neterra.TV+ само за територията на България до изчерпване на билетите за всеки филм в рамките на периода.

За да могат да гледат филмите онлайн, зрителите трябва да влязат в акаунта си, а ако нямат такъв да се регистрират в платформата на Neterra.TV+. Линкът за достъп до списъка с филмите е https://neterra.tv/plus/bundle/lux-audience-award. Зрителите трябва да изберат филма, който биха искали да гледат и да го стартират с бутона „Гледай“.

Публиката може да гласува за фаворита си до 12 юни 2022 г. на платформата https://rating.luxaward.eu/bg/, с оценка от пет звезди („отличен“) до една звезда („слаб“). С гласуването си зрителите могат да спечелят 130 награди, включващи 100 торбички с рекламни материали, 20 филмови плаката и 10 покани за присъствие на церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката, която ще се проведе в Страсбург на 14 юни 2023 г.

Петте номинирани филма „Алкарас“ (Alcarràs), „Изпепеляващи дни“ (Burning Days), „Близо“ (Close), „Идиотският триъгълник“ (Triangle of Sadness) и „Блуждаещ огън“ (Will-o’-the-Wisp) бяха обявени по време на Европейските филмови награди в Рейкявик през декември 2022 г.

„Алкарас“ (Alcarràs), копродукция на Испания и Италия, разказва историята на семейство Соле, което всяко лято събира праскови в овощната си градина в Алкарас, малко селце в испанския регион Каталуния. Но тази година реколтата може да е последната. Новите планове за земята, които включват изкореняване на прасковените насаждения и инсталиране на слънчеви панели, предизвикват разрив в това голямо семейство.

„Изпепеляващи дни“ (Burning Days), копродукция на Турция, Франция, Германия, Холандия, Гърция, Хърватия, разказва за Емре, млад и всеотдаен прокурор, който започва работа в малък град, борещ се с водна криза и раздиран от политически скандали. След добър старт той изживява все по-напрегнати ситуации и е неохотно въвлечен в местната политика. Когато Емре развива близки контакти със собственика на местния вестник, натискът върху него ескалира след разпространението на горещи слухове.

„Близо“ (Close), копродукция на Белгия, Франция и Холандия, разглежда приятелството между две тринадесетгодишни момчета Лео и Реми, което внезапно е прекъснато. Опитвайки се да разбере какво се е случило, Лео се обръща към Софи, майката на Реми. „Близо“ е филм за приятелството и отговорността.

„Идиотският триъгълник“ (Triangle of Sadness), копродукция на Швеция, Германия, Франция и Великобритания, е провокативна сатира, в която ролите и принадлежността към определена класа са обърнати и се разглежда пошлостта на външната красота. Филмът започва с представянето на двойката модели Карл и Йая, които са поканени на луксозен круиз с група от свръхбогати пътници, които се приемат за неуязвими заради парите и властта си, включително руски олигарх, британски оръжейни дилъри и ексцентричен капитан, който е марксист и алкохолик. На пръв поглед всичко изглежда перфектно, като за снимка…

„Блуждаещ огън“ (Will-o’-the-Wisp) е копродукция на Португалия и Франция. На смъртното си легло Алфредо, крал без корона, се връща към далечни младежки спомени и времето, когато е мечтал да стане пожарникар. Срещата с инструктора от пожарната Афонсо, отваря нова глава в живота на двамата млади мъже, потопени в любов и желание, и мотивирани да променят статуквото.

Приканваме Ви да оцените филмите, които сте гледали, с оценка от пет звезди („отличен“) до една звезда („слаб“). До 12 юни 2023 г. можете да дадете своята оценка на https://rating.luxaward.eu/bg/ С гласуването си може да спечелите една от общо 130 награди, включващи 100 торбички с рекламни материали, 20 филмови плаката и 10 покани за присъствие на церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката, която ще се проведе в Страсбург на 14 юни 2023 г.

Петте номинирани филма са субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и популяризирани във всички държави членки чрез прожекции в кината и онлайн.

Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка. Спечелилият филм ще бъде обявен на церемонията по връчване на наградата LUX на публиката на 14 юни 2023 г. в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

LUX – Европейската филмова награда на публиката (или за по-кратко Наградата LUX на публиката) беше учредена през 2020 г. и се присъжда ежегодно от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas.

Тя е наследник на предишната награда „ЛУКС“ – филмовата награда на Европейския парламент, учредена през 2007 г. като символ на ангажимента на Европейския парламент към културата, както и на наградата на публиката на European Film Academy. Новата награда продължава да изгражда мостове в културата на цяла Европа в съответствие с целите на предишната награда „ЛУКС“, хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на европейските обществени дебати.

Наградата цели да укрепи връзките между политиката и гражданите, като кани европейската публика да стане активен участник и да гласува за любимите си филми.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!