Видинската Пожарна – създадена първа в България

Днес видинските огнеборци отбелязаха 145-ата годишнина от създаването на първото организирано звено за гасене на пожари във Видин.

Събитийната програма за тържественото отбелязване на годишнината включваше: празничен водосвет до Художествена галерия „Никола Петров“; церемония за отличие с грамоти на огнеборци, проявили висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения и награждаване на децата – художници, класирали се с творбите си в областния етап на Международния конкурс за детска рисунка под наслов „С очите си видях бедата“.

Комисар Стилиян Пешев, Директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, припомни накратко началото:

Видинската пожарна служба е създадена броени дни след подписването на Санстефанския мирен договор. На 31 март 1878 г. в освободения Видин 50 представители на всички еснафи избират първите общински съветници и кмет на града. Първенците имат идеи за управлението на Видин и на същата дата с „Протокол № 1 на Видински Общински Съветъ“ приемат важни решения. Едно от тях гласи: “Да се назначат пожарникари за предпазване на града от пожари”.

Своето слово НВП Видински митрополит Даниил завърши с думите: “… да не загасва само пламъкът на бдителността ви!“

Д-р Цветан Ценков, Кмет на Община Видин, припомни колко „първи неща“ в България са се случили или започнали от Видин, започвайки от Химна на Република България „Горда Стара планина…“ и военния „Бдинци, лъвове, титани“…

С грамоти бяха отличени огнеборци, а с грамоти и малък подарък – 38 деца от областта, чиито рисунки са избрани измежду общо 180.

Гост на тържественото честване 145-ата годишнина от създаването на първото организирано звено за гасене на пожари във Видин беше гл. комисар Александър Джартов, Директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!