Глобите за шофьори в Гърция

От Външно министерство дават някои практически съвети към българските граждани, свързани с предстоящи пътувания до Република Гърция.

Тютюнопушенето по време на шофиране не е тотално забранено в Република Гърция, но в редица случаи, поради риск от злополуки и други съображения, то се наказва от закона с големи глоби.

Изхвърлянето на фасове в околната среда може да предизвика пожар и поради тази причина е абсолютно забранено в Република Гърция. Основната глоба за това нарушение е 200 евро, но Наредбата за противопожарната охрана (19/2020) предвижда ескалиращи глоби в зависимост от зоната, в която се извършва това нарушение (с повишен риск от пожар) или ако то се извършва системно. В последните случаи глобата може да достигне до 5000 евро.

Тютюнопушенето по време на шофиране в присъствието на дете под 12-годишна възраст е абсолютно забранено. Съгласно Закона против тютюнопушенето (4633/2019), пушенето и консумацията на тютюневи изделия са напълно забранени във всички автомобили, частни или обществени, когато в тях пътуват непълнолетни лица на възраст под 12 години.

Глобата за тютюнопушене в присъствието на дете под 12-годишна възраст в частен автомобил е 1500 евро, а в обществен – 3000 евро, като едновременно с това се отнема и свидетелството за управление на МПС за срок от 1 месец. Важно е да се отбележи също, че свидетелството за управление на МПС се отнема и когато нарушението е извършено от друг пълнолетен пътник в автомобила.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към Генералното консулство на Република България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr; consular.athens@mfa.bg; Consulate.Thessaloniki@mfa.bg.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!