Как „косят“ във Виена

Виена използва надеждна система за косене на тревата на Дунавския остров, който се оказа идеално място за паша, съобщават от Община Виена и Международни офиси – София. От 2019 г. за поддръжката на постоянно затревените площи на острова се грижи стадо овце. В момента там пасат 30 овце, като следващите месеци броят им ще се увеличи до 70. Устойчивото управление на косенето е част от европейския проект LIFE DICCA, изпълняван от общинската фирма „Виенска вода“.

Използването на овце за косенето на Дунавския остров е много по-екологично. Така, вместо да се замърсява природата и да се носи мирис на бензин и вой на моторни косачки, стадата вършат това, което са правили откакто свят светува – те просто пасат. Допълнителен плюс е фактът, че овцете ядат тревата, без да повреждат горните слоеве на почвата и по този начин освобождават място за нова растителност, спомагат за биоразнообразието на полезни видове растения и защитават местообитанието на различни видове насекоми като пеперуди, богомолки и скакалци.

Северната част на Дунавския остров се оказа идеално място за паша. Миналата година, от април до октомври, „екокосачките“ окосиха там общо 10,3 хектара ливади. Стадото поддържа тревата в зона, заградена с мобилен електропастир, който се премества според придвижването. Овцете се хранят изключително с това, което предлагат ливадите. Екстензивната паша е от изключителна важност не само за опазването на местообитания на застрашени видове животни и птици, но и подобрява качеството на ливадите.

Овцете, които сега се намират на Дунавския остров във Виена, са от автохтонна порода, която е здрава, устойчива на стрес и непретенциозна. Те са много подходящи за това място и издържат на жега и суша, както и на дъжд. Овчарите посещават стадото веднъж на ден и проверяват „условията на труд“, а така също зареждат вода.

Посетителите на Дунавския остров се умоляват в никакъв случай да не хранят животните и да водят кучетата си през цялото време на каишка! Снимането на овцете е разрешено.

Снимки: © City of Vienna I International Offices

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!