Отворени съдилища и прокуратури

Днес стартира първото занятие по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Посещениена на ученици в Административен съд – Видин, превърналото се в традиция, и тази година предизвика засилен интерес, съобщиха от Пресцентъра на институцията.

Специални гости на инициативата бяха ученици от 11б и 11в клас на СУ „Цар Симеон Велики“, гр. Видин, заедно с г-жа Галя Момчилова, преподавател по Гражданско образование. Аудиторията бе запозната с концепцията на образователната програма, със споразумението между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, както и с темите, включени в програмата на Административен съд – Видин.

След това учениците се срещнаха и с първия си лектор – съдия Николай Витков. Дискусията по темата „Съдебната система в Република България” предизвика интерес, поради което тя продължи повече от предвиденото време. Съдия Витков обясни на достъпен за възрастта начин, каква е структурата на съдебната система, какво е разделението на властите според Конституцията на Република България, къде е мястото на Върховния административен съд и административните съдилища като част от съдебната система.

Желаещите ученици заеха местата на съдиите в съдебната зала и се снимаха със съдийски тоги.

В края на лекцията, съдия Витков благодари на всички за участието, и сподели, че целите на тези инициативи са да предизвикат интереса на младите хора към правото и уважение към институциите. Всички участници в програмата получиха образователни материали, Конституции и удостоверения, осигурени от Висшия съдебен съвет.

Следващата среща ще се състои на 18.05.2023 от 13.10ч. с лектор съдия Биляна Панталеева-Кайзерова на тема „Професия Съдия“.

Снимки: Пресцентър Административен съд – Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!