Поклон пред делата на Тома Лозанов

Многоуважаваните ни съграждани от Ротари клуб – Видин поставиха възпоменателна плоча-барелеф на Тома Лозанов, дарил на Общината емблематичната сграда на площада в града, построена през 1898г. по немски проект.

Тома Лозанов (1854 – 1952 г.) е видински предприемач и индустриалец, един от най-богатите жители на града. Умен и енергичен, с отличен усет, той купува парцели в следосвобожденския Видин и строи сгради, от които бързо натрупва голямо състояние. Част от спечелените средства влага в съвместни проекти с друг видински богаташ – Ванко Джонов. Като съдружници, те построяват заедно спиртоварна, модерна дъскорезница, барутна фабрика. През 1909 г. между двамата избухва свада, която завършва със смъртта на Джонов. Потресен от случилото се, Лозанов решава да раздаде цялото си богатство за благотворителни цели. „Спечелих ги от народа, връщам ги на народа“ – заявява той и подарява сградата на Общината. По-късно Общината на търг я продава на Българска земеделска банка. Събраните от продажбата близо 4 млн. лева са предадени в епархийския благотворителен фонд и вложени в строителството на градско сиропиталище, читалище „Цвят“, църквата „Свети Николай“, Епархийското девическо училище (зад Видинска митрополия, по-късно Пионерски дом). Допълнително през 30-те години Тома Лозанов дарява нови 2 млн. лева за построяване на модерна градска баня.

В първите години на 20 век тук се е помещавала видинската телеграфо-пощенска станция.

Добрите дела на този видинчанин сякаш бяха забравени, но с плочата-барелеф името на Тома Лозанов ще се помни от жители и гости на града. Скулптор – Светлин Николаев.

Към днешна дата, обаче, сградата не е в добро състояние. Западната й фасада се руши, прозорците на таванския етаж са изпочупени и вероятно са обиталище на птици. Красивите човешки фигури отдавна са свалени и прибрани някъде. По-долните етажи са отдадени под наем на различни партии и др. Състоянието на общите помещения също не е добро. Може би скоро ще се намери решение и най-вече – средства за ремонт на тази прекрасна сграда.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!