Делегация от Ортенау на посещение в Област Видин

За първи път от 2019г. насам, Областният управител на област Видин Огнян Асенов бе домакин на гостуваща делегация от област Ортенау, провинция Баден-Вюртемберг, Германия, водена от Франк Шерер, областен управител на област Ортенау, съобщиха от Областна администрация.

От 2011г. съществува споразумение за партньорство между Областна администрация Видин и Областна администрация Ортенау, провинция Баден-Вюртемберг, Германия. В делегацията от Германия участваха представители на областната администрация, местни политици и предприемачи. Областният управител на Ортенау за шести път посещава Област Видин.

Двустранният обмен бе съсредоточен върху темите за професионалното обучение, туризъм, икономика и бъдещи начини на сътрудничество.

Двудневната програма стартира с посещение на ГИПС – Кошава АД, където делегацията имаше възможност да се запознае с продуктите от гипс, които се произвеждат, както и с начина на добив. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество с немски строителни компании, предвид показателите на природния гипс, който се добива в мината. След това бяха посетени винарски комплекс „Бонония естейт“ и изба „Новоселска гъмза“. Членовете на делегацията имаха възможност да се запознаят със сортовете грозде, които се отглеждат на тяхна територия. Обсъдени бяха възможностите за внасяне на посадъчен материал от Германия за изба “Новоселска гъмза“, както и съдействие за износ на вино от сорта Гъмза. Делегацията бе впечатлена от оборудването и прилагането на световни технологии за производство на виното.

На втория ден Франк Шерер дари таблети на основното училище „Христо Ботев“ в гр. Дунавци. Учениците от началните класове бяха подготвили кратка музикална програма, която бе приветствана от членовете на делегацията. С ръководството на училището бяха дискутирани въпроси за начините за европейско финансиране за реновиране на училищната сграда.

Делегацията посети и Ферма и мандра “Боровица“, която е изградена по Програмата за развитие на селските райони. Във фермата се отглеждат 200 животни, порода Холщайн, които са внос от Чехия. По време на посещението немските гости наблюдаваха свободно боксово отглеждане на животните, автоматизираното хранене и почистване и охладителните системи за съхранение на млякото. Акцентът бе поставен на внедреното високотехнологично оборудване, както и възможностите за европейско финансиране на подобни начинания. След обиколката делегацията се запозна с широката гама млечни продукти, произвеждани в мандрата от добиваното мляко във фермата.

След обяд гостите от Ортенау посетиха пещера „Венеца“, която е една от най- красивите пещери в България. Пещерата е открита през 1970г. С финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество България- Сърбия е адаптирана за посещения през 2015г. В пещерата има много на брой и разнообразни образувания- ледени кристали, сталактити, сталагмити, арагонитни кристали, гроздовиден сталактит и др. Тя се стопанисва от Община Димово, като се наблюдава завишаване на туристическия поток. В активния туристически сезон пещерата се посещава от около 45 000 туристи годишно. С кмета на Община Димово бе обсъдена маркетинг стратегия за пещера „Венеца“.

Приоритет в партньорството между двете администрации е продължаване на Квалификационната програма за образование Ортенау-Видин, за изпращане на ученици от област Видин в област Ортенау на стаж и запознаване с дуалното обучение в Германия. От първи юни, 4 ученици от Професионална гимназия „Михалаки Георгиев“ ще започнат едномесечен стаж в хотел Доленберг в Бад-Петерстал/Грисбах.

Снимки: Пресцентър Областна администрация

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!