Видинско момиче на среща с вицепрезидента Илияна Йотова

В знак на признание за активната дейност в отстояване правата на децата и подобряване на техния живот и по случай 20-ия юбилей Илияна Йотова удостои с плакет на вицепрезидента Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Вицепрезидентът прие на „Дондуков“ 2 членовете на съвета и ръководството на ДАЗД. На срещата бяха обсъдени редица въпроси, които вълнуват децата – от физическия и психически тормоз в училище през необходимостта от реформа на образователната система до теми от политическия дневен ред на България. Децата имат активни позиции, които искат да бъдат чути. Това е и основната цел на Съвета на децата към ДАЗД – пряк диалог с децата.

Вицепрезидентът пожела на децата да мечтаят смело, да запазят критичния си поглед към света, да отстояват мнението си дори когато срещат съпротива. „На 1 юни винаги отправям и едно пожелание към себе си – да живея така, че детето, което някога бях, да не се срамува от възрастния, който съм днес“, заяви Илияна Йотова.

От Съвета на децата връчиха на вицепрезидента обръщение по случай 20-годишнината си и Международния ден на детето. „Много често нашето мнение е подценявано. Убедени сме, че всички заедно трябва да променим това, защото децата не искаме само да говорим, а да бъдем чути, за да намерим най-правилните решения за нещата, които ни касаят“, пишат децата. „Ние, децата, искаме да кажем, че имаме право да бъдем щастливи, да бъдем защитени, да учим, да играем, да мечтаем! Да мечтаем освен Съвет на децата да има и свят на децата – свят, в който царува любопитство, търпение и безкористна любов… Всяко дете има необходимост да вижда около себе си примери как да бъдем състрадателни, да се уважаваме, да вярваме в себе си, да подаваме ръка на по-слабия и да се учим от по-добрия“, се казва още в обръщението.

Съветът на децата е създаден през 2003 г. като консултативен орган към председателя на ДАЗД. Неговата цел е да насърчи детското участие в процесите на изработване на политики и вземане на решения, свързани с живота и развитието на децата. В съвета има представители на 28-те административни области в България, включени са и деца от уязвими групи, както и деца, получили международна закрила в нашата страна.

Член на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето е и Християна Иванова, ученичка в 11 клас, Природо-математическата гимназия „Екзарх Антим Първи“. Само преди дни видинското момиче беше делегат и произнесе реч на английски език на проведената международна среща на високо равнище в София, на която Европейската комисия и УНИЦЕФ оцениха напредъка на Европейската гаранция за детето, Фаза III, която беше въведена пилотно в 7 европейски държави с цел преодоляване на детската бедност и социалното изключване. Пилотната програма тестваше практическото приложение на Европейската гаранция за детето, която цели да гарантира равен достъп до ключови услуги за най-уязвимите деца. Инициативата се изпълняваше чрез партньорство между Европейската комисия и Регионалния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия.

Снимки: Пресцентър Президентство на Република България и УНИЦЕФ

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!