Летни музикални празници Видин 2023

За трета поредна година Видин е домакин на събитието, което е част от културния календар на Общината и се реализира от Симфониета – Видин, сдружение „Опера за България“, Държавна опера – Варна и Община Видин, съобщиха от Пресцентъра на Общината. Днес, броени дни преди началото на третото издание, в Регионалния клуб на Българска телеграфна агенция (БТА) във Видин бяха представени програмата и участниците. В пресконференцията присъстваха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, заместник-кметът Борислава Борисова, проф. Иванка Нинова – инициатор на празниците, директорът на Симфониета – Видин Мирослав Кръстев, представители на Държавна опера – Варна.

Летните музикални празници са плод на дългогодишна мечта на нашата съгражданка проф. Иванка Нинова, която е почетен гражданин на града ни. „Искрено се надявам те да се превърнат в емблема за Видин и да събират културната общественост от цяла България и чужбина, да бъдат чакани и търсени“ – каза оперната прима и педагог. Тя изказа огромни благодарности на Община Видин за финансовата подкрепа за осъществяването на тази мечта.

Д-р Ценков също изрази своето голямо удоволствие за успешното сътрудничество и подчерта, че една от целите на Общината – Видин да се превърне в дестинация за културен и фестивален туризъм, се осъществява благодарение на всички събития, които се организират в нашия град и привличат туристи от цялата страна. Той добави, че хората на изкуството ще имат по-големи възможности за изява след откриването на културния център „Жул Паскин“.

„В лицето на Община Видин намираме партньор, който винаги е готов да ни помогне за реализирането на творческите ни проекти“ – коментира Мирослав Кръстев. Той благодари и на проф. Нинова за това, че успява да събере прекрасен екип от млади и талантливи изпълнители с авторитет, доказали се не само в България, но и на международната сцена.

Оперно-оперетните спектакли ще се състоят на 6 юли – четвъртък, и 8 юли – събота, от 20:00 часа пред емблематичната Стамбол капия. В първия ден ще бъде представена операта „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини, а на 8 юли – оперетата „Веселата вдовица“ на Франц Лехар. Диригент е маестро Григор Паликаров.

В края на днешното събитие директорът на Симфониета – Видин бе удостоен със скулптурата „Бялата птица“, която се връчва за 12-ти път от БТА за значим обществен принос. Мирослав Кръстев е начело на една от най-големите културни институции в нашия град вече 25 години.

Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!