Екшън в Дунавци – църква, тел. 112, Кмет, ритник, Полиция…

„Няма констатирани липси в църквата в Дунавци“ – каза НВП Видински митрополит Даниил след направения оглед тези дни. А защо е направен оглед в храма? Една странна история в две части, втората от които не завършва така позитивно.

Но да започна отначало. Привечер по здрач, към 22 часа на 28 юни, преди Петровден, Малин Младенов от Дунавци моли клисарката, у която са ключовете от църквата, да му отключи, за да запали свещ и да снима няколко кадъра. Целта му е да завърши започнат кратък клип за трагедията около наводнението в квартал Видбол в Дунавци от 16 юни.

Според Владиката, църквата не е трябвало да се отключва по това време заради такъв повод.

Вероятно за светещата църква е съобщено на Кмета на Дунавци, той пристига, започва кавга, обажда се на тел. 112. Изгонва Малин, съпругата му и клисарката, взема ключовете. Още същата вечер засегнатите лица са разпитани.

На страницата на Кметство Дунавци във Фейсбук се появява разказа на Кмета: „На 28.06.2023г. в 22:10 часа по тъмни доби“ „видях, че храма господен е осветен от фарове на лек автомобил. Влязох в двора и видях, че вратата на храма беше отворена, а вътре беше тъмно. Само светлината от фаровете се отразяваше на отворената врата“. „Обадих се на 112 и пристигна полиция. Снеха показания от мен и от нея“ /клисарката/. „Чудя се дали не съм предотвратил някакъв замислен обир , дали жената на Малин е толкова набожна , че не е могла да изчака следващият ден или пристигнах навреме , за да не ни гледат по телевизията и да ни пишат по вестниците.“

Снимките от същата вечер обаче не показват тъмна доба, тъй като това е един от най-дългите дни в годината, а друго:

На 6 юли представители от Митрополията правят оглед и констатират, че няма липси.

Какво се случва точно тогава? В страницата на Кметство Дунавци във Фейсбук се появява съобщение, че в 14 ч ще се прави ревизия в храма и се приканват жителите на градчето да присъстват. Съобщение, което много скоро е изтрито. Малин разбира и също отива със съпругата си. Никой обаче не ги вика. Те стоят встрани и в едни момент съпругата му отива да попита Кмета Димчо Скорчев докога ще чакат. Той започва да я обижда, Малин се приближава, а Кмета, след обиди, записани на видео, което ще спестя засега, изведнъж го рита в стомаха… Да, Кмет рита свой съгражданин!

Следва посещение в „Спешна помощ“, медицинско от съдебен лекар, жалба в Полиция и Прокуратура.

Двамата герои, по моя неофициална и непотвърдена информация, ще са кандидати за кмет на Дунавци.

Междувременно умира отец Перо, който служи в тамошната църква. Сега ключът от храма е в Митрополията. Когато бъде назначен нов свещеник, ще бъде предаден на него.

Идват избори, уважаеми граждани…

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!