Трафикант на мигранти от Сърбия предаден на съд от Районна прокуратура – Видин

Районна прокуратура – Видин внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.В., гражданин на Сърбия, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 3, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от Пресцентъра на институцията.

На 01.08.2023 г. полицейските служители от Гранично полицейско управление – Брегово получили информация за съмнителен микробус, движещ се в посока от с. Градец, област Видин. Около 14,15 ч. на входа на с. Бойница, в граничната зона на България със Сърбия, те забелязали превозното средство, отговарящо на описанието в сигнала и го спрели за проверка. От представените от водача документи установили, че той е сръбски гражданин. В товарния отсек на автомобила били открити 20 лица, отговарящи на рисковия профил „нелегален мигрант“.

В хода на разследването чужденците свидетелствали, че са от Сирия. Чрез социалната мрежа Facebook били се свързали с група, занимаваща се с трафик на мигранти. Постигнали уговорка с неизвестно лице да бъдат преведени срещу заплащане от Турция до държава в Западна Европа. По пътя от Истанбул до България били придружавани от различни мъже. В покрайнините на гр. София мигрантите били натоварени в автомобил, който да ги транспортира до границата със Сърбия, но били разкрити от полицията.

Водачът Г. В. признал вината си. Знаел, че противозаконно подпомагал мигрантите, които нямали разрешение да пребивават на територията на България.

Престъпното деяние е извършено с цел имотна облага по начин, опасен за живота на превозваните в МПС, както и по отношение на 20 лица, сред които имало и едно, ненавършило 16-годишна възраст.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои делото да продължи в съда

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!