Становище на Община Видин за ремонт на улица „Константин и Фружин“

По повод проблема, който тревожи живущите на улицата, намираща се в квартал „Акджамия“, Община Видин съобщава, че ремонтни дейности бяха предвидени още в капиталовата програма за 2023 г., съобщиха от Пресцентъра на институцията. Важните за развитието на общината дейности, свързани с приемане на проектобюджета на Община Видин за 2023 г. и финансирането на капиталови разходи за текущи ремонти в Общината за 2023 г. не бяха подкрепени от групи общински съветници на последното заседание на Общински съвет-Видин (ОбС), проведено на 12.09.2023 г. от мандат 2019-2023 година. Целия протокол от заседанието и гласуването на общинските съветници може да видите тук: https://vidin.bg/wps/portal/vidin-municipality/obshtinski-savet/os-protocols-solutions/os-protocols/obs-2019-2023/p62

На 18.12.2023 г. се провежда извънредно заседание на новосформирания Общински съвет, мандат 2023-2027, на което с Решение №7/18.12.2023 г. се приема бюджетът на Община Видин за 2023 г.

Със заповед №РД 25/67 от 29.12.2023г. тогавашният областен управител Иво Атанасов връща горецитираното Решение за ново обсъждане. С повторно решение от 02.01.2024 г. ОбС-Видин потвърждава приемането на бюджета за 2023 г.

След образувани административни дела в Административен съд-Видин и Върховен административен съд по жалби на Иво Атанасов, Община Видин печели делата, с което се счита, че Бюджет-2023 е приет и е в законна сила от 03.05.2024 г.

Поради гореизброените обстоятелства не бяха реализирани голяма част от планираните през изминалата година ремонти и асфалтиране на улици, облагородяване на междублокови пространства, обособяване на зелени площи и кътове за отдих в града и селищата на общината, включително и на ул. „Константин и Фружин“. Нереализираният през 2023 г. ремонт на улицата остава за изпълнение и е планиран отново през 2024 г. Очаква се той да бъде осъществен до края на календарната година. Средствата са на стойност 115 000 лв. с ДДС. Подготвя се обществена поръчка, която включва следните дейности: ремонт и усилване на носимоспособността на слаби зони, подмяна на асфалтовата настилка, ремонт на ревизионни и дъждоприемни шахти и повдигането им до ниво на новоизградените пластове, ремонт на тротоарни настилки и ремонт и подмяна на пътни бордюри.

От началото на тази година от списъка за капиталови разходи-2023, Община Видин вече извърши ремонта на 23 улици в малките населени места на територията на общината. В град Видин бе ремонтирано цялостно междублоковото пространство на ж.к. „Петко Каравелов“ с над 2000 м2 площ и 3 улици. Успешно приключиха ремонтните дейности и на междублоковите пространства в ж.к. „Възраждане“ между бл. 1 и бл. 5, както и ул. „Цар Асен I“ бл. 14 и бл. 16. Бяха ремонтирани настилките и тротоарите по ул. „Шейново“, както и улицата между ЕРП-Плевен и ДГ „Зорница“.

Въпреки огромното забавяне на изпълнението на капиталовата програма за 2023 г., поради негласуването на бюджета и връщане на Решения на Общинския съвет от предишния областен управител, Община Видин уверява, че полага всички усилия да надгражда и подобрява средата за живеене на жителите от общината.

Снимка: Пресцентър Община Видин
Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!