България

Двата моста се намират в българо-румънския участък на река Дунав.

Дунав мост Видин-Калафат

Дунав мост Видин-Калафат е вантов (въжен) комбиниран пътен и железопътен мост с две пътни платна, една жп линия и една вело- и пешеходна алея. Мостът е изграден между градовете Видин (България) и Калафат (Румъния). Дълъг е 1971 м. Изграден е от 300 сегмента от по 120 тона всеки и 162 – по 250 тона. Височината на моста е съобразена с пълноводието на река Дунав и височината на най-големите речни кораби, което гарантира тяхното свободно преминаване.

Технологично мостовата конструкция е изградена по метода на конзолния монтаж, което се прави за първи път в България в съчетание с ванти. 300 сегмента с ширина 2,15 м и тегло към 120 т изграждат мостовата конструкция в неплавателния участък на реката и 162 по-големи сегменти с ширина 4,18 м и тегло към 250 т – в плавателния канал на Дунав. Всички те са изработени в техно-логичната база на FCC Construccion, разположена в Безмитна зона – Видин.

Мостът има три обособени части – конструкция в неплавателния участък на реката с отвори 80 м, конструкция в плавателния й участък с отвори до 180 м и железопътна естакада с отвори 40 м, като общата им дължина е 1971 м. Под връхната конструкция на моста в неплавателния участък на Дунав са изградени осем стълба с височина от 3 до 20 метра – в зависимост от терена и наклона на самия мост. Под всеки от тези стълбове са излети по 7 пилота с диаметър 2 м на дълбочина до 60 метра. В плавателния участък на реката са издигнати четири стълба с височина от 39 до 45 м. Под всеки от тях са излети по 24 пилота с диаметър 2 м на дълбочина до 80 метра.

Открит е официално за експлоатация на 14 юни 2013 г.


Проектант на Моста е инж. Антонио Мартинес Кутиляс (Испания).

Дунав мост Русе – Гюргево

Архитект на моста е Георги Овчаров, а художественото оформление (порталите на българския и румънския бряг, както и орловите глави по неговата дължина) е дело на украинския скулптор Михайло Парашчук .

Дунав мост Русе – Гюргево, наричан още Мост на дружбата, е стоманен фермов мост над река Дунав между градовете Русе и Гюргево (на речен километър 488,7). Дължината му е 2800м и минава на височина от 30 метра над водата. Изграден е на 2 нива – за влакове и автомобили. Средната част (с дължина 85 м) може да се повдига и да пропуска големи кораби. Мостът е един от двата моста над река Дунав по границата между България и Румъния, която има дължина от около 500 км.

Открит е официално за експлоатация на 20 юни 1954 г., като за времето си е най-големият комбиниран мост (с железопътна линия и за автомобилен трафик) в Европа. Строен е 2,5 год. от България и Румъния в сътрудничество с тогавашния СССР.

error: Content is protected !!