Вино, песни и хора́

Соня Мачорска

Богатата реколта от 630 тона грозде от най-големия лозов масив във Видинско отпразнуваха днес жителите на село Гомотарци, съобщиха от Пресцентъра на община Видин. Празникът „Виното и хорото“ се прави за първа година по инициатива на младите хора в селото, заедно с пенсионерския клуб „Гомо“ и местното читалище „Просвета-1928“.

Празника откри кметът на Гомотарци Ирена Иванова. Гости на общоселското веселие по повод закриването на гроздобера бяха: д-р Цветан Ценков, кмет на община Видин, заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, секретараят на Общината Валери Димитров, Маринела Карауляну – представител на читалище от румънския град Калафат, Пламка Любомирова – председател на Асоциацията на власите в България, общински съветници и др.

В конкурса за най-хубаво домашно младо вино, реколта 2019, тричленното жури отреди първото място в категория червено вино за Венелин Никифоров. При белите вина победител стана Каролина Маринова, а останалите участници получиха грамоти. Проведено бе състезание по търкаляне на бурета, там призовото място бе за Марио Петров.

За доброто настроение се погрижиха музикантите от духовия оркестър на село Гомотарци, танцови състави от региона, както и от съседна Румъния. Патриотичен клуб „Бдинци“ подреди изложба със старинни оръжия – от Възраждането до Първата Световна война.

Лозята, разположени на площ от 1300 декара, са собственост на „Бонония Естейт“ ООД, като предстои да се засадят още 150 декара. Фирмата продължава да разработва нови и се заема с възстановяването на старата изба – производствената база вече е готова, ще се изгради и хотелска част. Идеята е регионът да се развие като дестинация за винен туризъм.

Снимки: Пресцентър Община Видин

error: Content is protected !!