Унгария

Мост Медьери

Архитект: Матиаш Хуняди

Дъговият мост над река Дунав в най- северната точка на столицата, мост Медьери (Megyeri hid) е най-дългият мост в Будапеща , както и на цялата река Дунав. Това е първият въжен мост река в Унгария , част от магистрала M0 около Будапеща. Дата на откриване: 30 септември 2008 година.

В структурно отношение Meдьери мост се състои от пет части с пълна дължина от 1862 метра и ширина 35 метра. Три секции от моста (от зоната на наводненията) са били построени върху деветстотин двайсет и девет метра , а другите деветстотин двайсет и два метра (или две секции) обхващат над два ръкава на река Дунав. Той e от мостове над главния ръкав на река Дунав, в южната част на остров Szentendrei , квартал на Сент Eндре . В северния сектор на M0 магистралата има 2х2 ленти за движение на моста , с по-широка лента за аварийно спиране , както е предписано , което позволява удължаване . В бъдеще , ако има ръст на нуждите на трафика , пътят може да бъде удължен до 2×3 платна без промяна на структурата на моста чрез елиминиране на аварийните платна . На северната страна на моста на пътя има алея за използване от инвалиди, на южната страна има тротоар . Мостът е с улично осветление , както и за навигация и авиационни светлини.

Арпад мост

Архитект: Янош Kossalka

Разположен е в северния край на остров Маргит, Арпад мост е вторият най-дълъг и в момента най-натоварения мост в Будапеща. Той е кръстен на вожда Арпад, лидерът на първите маджарски заселници в Унгария. Дата на откриване: 7 Ноември 1950 година. Мостът е дълъг 928 м и широк 35,4 метра. Той има шест ленти за движение, както и две трамвайни линии в центъра, както и настилка и велосипедна алея във всяка от двете му страни.

Маргит мост

Архитект: Ernest Gouin

Дата на откриване : 30 април 1876. Взривен: 04 Ноември 1944 и 18 януари 1945 г. Възстановен : август 1948

Маргит мост е вторият постоянен мост на Будапеща , изтъкнат пример за френски необарок мост в Унгария. Строителството му започва двадесет години след откриването на Верижния (Ланц) мост. Той свързва булевардите „Сент Ищван“ и „Маргит“, достига остров Маргарет . Маргарет мост е построен благодарение на френските планове. Структурата на моста лежи върху седем стълба – един централен, два крайречни и четири стълба в речното корито . Техните статуи са били изработени от френския скулптор Thabard през 1874. От южната част на централния стълб е поставена плоча , посветена на датата на строителството , както и името на дизайнера.

Ланц хит (мост)

Архитект: Уилям Кларк Тиърни

Обща дължина : 380 m. Дата на откриване : 20 Ноември 1849. Взривен : 18-ти януари 1945. Възстановен : 20 Ноември 1949.

Ланц мост е първият постоянен каменен мост, свързващ Пеща и Буда и едва вторият за постоянно преминаване по цялата дължина на река Дунав тогава. Той е един от емблематичните строежи на Будапеща, най-широко познат мост в унгарската столица. Изграждането му било предложено от граф Ищван Сечени, една от водещите фигури в 18-ти век в Унгария. Официалното име на моста е Széchenyi lánchíd. Строителните работи започват през 1839 г. По плановете на английския инженер Уилям Кларк Тиърни с финансовата подкрепа на барон Дьорд Син, виенски финансист. Конструкцията е била контролирана от шотландския инженер Адам Кларк, който по-късно се оженил за унгарско момиче и се установил в Унгария. По-късно площад в Буда, в края на Моста, е кръстен на него.

Каменните лъвове, разположени на двете опори, са били изработени от скулптора Янош Marschalkó . Те, обаче, са заемали отредените им места само през 1852 година . Откъм Буда края на моста има цокъл с гербовете на семействата Сечени и Sina, дело на Андраш Гал. Те, за щастие, са оцелели след унищоженията по време на Втората световна война.

Елизабет мост (нов: 1964 – )

Архитект : PAL Sávoly

Обща дължина : 380 m. Строителен период : 1960-1964. Ширина: 27.1 m. Пътища : 2×3 алеи. Дата на откриване : 21 ноември 1964 година.

Елизабет мост е кръстен на кралица Елизабет, съпруга на крал Франц Йосиф I, убит в Женева през 1898 година. Само с един 290 – метров участък се простира над река Дунав , оригиналният мост, построен в еклектичен стил, е известен като най-дългият висящ мост в света по онова време.Строителството на моста е започнало през 1897 г. по плановете на Аурел Czekelius и Antal Kherndl. По онова време е било модерно решение поставянето на стълбове, поддържащи портала на моста от крайбрежието, вместо от коритото на реката . Така средата на свода на моста е на 290 метра , като това разстояние е най-голямо в света в продължение на 23 години.

Мостът е открит на 10 октомври 1903. Пълната дължина на моста възлиза на 378,6 м , алеята е широка 11,0 м, тротоарите – по 3.5 м всеки. Висящият мост е украсен с модерни арт елементи. В началото дървеният мост свързва бързо развиващата се Пеща с романтичната Буда. Четири ленти са на разположение за обществения трафик, така че две редици от коли са в състояние да се движат във всяка посока.

До 1926 г., Елизабет мост е висящ мост с най-голям обхват на света. За съжаление, Елизабет мост, заедно с много други мостове, бе взривен от германските войски в края на Втората световна война, на 18 януари 1945 година. Някои снимки от този период и пощадени части на оригиналния Elizabeth мост може да се видят в Музея на транспорта в Будапеща, в градския парк.

Тестът за натоварването на моста беше грандиозна „генерална репетиция “ за моста. 126 превозни средства, автобуси, натоварени с чували с пясък, трамваи и камиони са се придвижвали нагоре по него . Мостът е бил натоварен с 2 000 метрични тона. Потъването , измерено в централната част, е било до 90 сантиметра. Всичко минава по план . Реконструираният мост е открит на 21 ноември 1964 година. Дължината му от 290m и е идентична с тази на стария Elizabeth мост. Елизабет мост е един от най-елегантните мостове на Будапеща.

Мост на Свободата

Архитект: Янош Feketeházy

Обща дължина : 334 m. Пътен и железопътен мост. Строителен период : 1894-1896. 1945-1946 (възстановяване). Дата на откриване : 4-ти октомври 1896. Взривен: 16 януари 1945. Възстановен : 20 август 1946 година.

Мостът на свободата е третият най-къс мост на Будапеща. Той е построен за Световното изложение на хилядолетието през 1896 г., първоначалното му име е Франц Йосиф мост. Мостът е проектиран от Янош Feketeházy, главен инженер на унгарските железници по онова време. Строителството е започнало през юни 1894. Той е открит от император Франц Йосиф I, който изковава последния мост със сребро откъм страната на Пеща на 4 октомври 1896 г., в тържествата, устроени за хилядолетния юбилей на Унгария. Мостът е кръстен Francis Joseph в чест на императора. Две години по-късно, през 1898 г., е пуснато и трамвайното движение на моста.

По време на Втората световна война, на 16 януари 1945 г., Франц Йосиф мост, както и другите мостове в Будапеща, е взривен от отстъпващите немски войски. След края на войната , той е първият моста, който е реконструиран. Неговото състояние не е било непоправимо, само централните части е трябвало да бъдат възстановени. И отново поема трафика на 20 август 1946 г., с новото си име Мост на свободата. Това означаваше също така, че за първи път след освобождението на Унгария , трамвай, свързващ Буда и Пеща, прекоси моста.

Петьофи мост

Архитект: Hubert Pál

Обща дължина : 514 m, Ширина 22.7 m, Пътища 2×2 платна, Релси 2×1, Строителен период : 1933-1937, 1950-1952 ( възстановяване ), 1979-1980 (пътен ремонт ), Дата на откриване : 12 септември 1937, Взривен: 14 януари 1945, Възстановен : 22 Ноември 1952.

Петьофи мост се намира на юг от Моста на свободата над река Дунав. Той е кръстен на известния унгарски поет и революционер Шандор Петьофи . Преди това се е наричал Миклош Хорти мост.

Старият мост е съществувал само за няколко години, тъй като, както останалите мостове в Будапеща , бил взривен от отстъпващите немски войски в края на Втората световна война, на 14 януари 1945 година. След това Съветската армия възстановява временен мост на неговите руини. В крайна сметка , мостът е възстановен между 1950 и 1952 година. Повторното откриване на моста се състоя на 22 ноември 1952. Този път той вече е кръстен Петьофи мост, по него минал трамвай, а старите нагревателни лампи са заменени с флуоресцентни осветителни тела над пътното платно.

Между 1979 г. и 1980 г. мостовата палуба е реновирана. Пътят трябвало да бъде затворен частично, така че силно корозиралата рамка на моста можела да се замени и платното да може да бъде възстановено. Велосипедните алеи бяха закрити за сметка на увеличаване на ширината на пътното платно .

Ракоци мост

Архитект: Tibor Sigrai

Ракоци мост е построен през 1995 г. за планирана международна изложба, която е трябвало да бъде проведена съвместно от Будапеща и Виена. Въпреки че изложбата не се състояла в края на краищата, мостът все пак е бил построен. Изграждането му е станало необходимо поради две причини : от една страна, да се освободи Петьофи мост, който е бил най-южния мост на Будапеща до тогава, от друга страна, за да се свърже наскоро построения Kálmán булевард Könyves и развиващите се райони на Буда. Ракоци мост (Hungarian: Rákóczi híd, известен преди като Lágymányosi híd е най-южният мост на река Дунав в Будапеща. Той свързва Kálmán Boulevard Könyves с южния квартал Буда Lágymányos, след което е бил наречен на него.

Мостът е дълъг 493.4 метра и широк 30,5 метра. Неговата най-интересна функция е уникалната система за осветление. Мостът съдържа пет колони, на върха на които има две огледала . Те са осветени от високопроизводителни халогенни рефлектори , поставени по-долу , и от височина от 35 м, те разпръскват равномерно светлината на пътното платно. Настилката и пътеката от северната страна на моста са осветени с помощта на неонова тръба.

error: Content is protected !!