Словакия

Мост Комарно-Комарон

Комарно е исторически град в Словакия, на двата бряга на Дунав. Такъв остава до края на Първата световна война, когато новата граница, разделяща Унгария и новата държава Чехословакия, разделя града на две и създава два отделни нови града. По-малката част, основаваща се главно на квартала Ужони (на унгарски: Újszőny), остава на територията на Унгария и става днешният град Комаром (историческото унгарско име на целия град). Комарно и Комаром са свързани чрез мост през Дунав, който е и гранично-контролно пропускателен пункт между Унгария и Словакия, днес с доста отслабен режим, тъй като и двете страни са членки на ЕС и са в шенгенската зона. Комарно е основното пристанище на Дунав за Словакия.

Мост Аполо, Братислава

Проектант: Доправопройект. Строител: Допрастав

Технически данни: Конструкция: дъгов мост; Материал: стомана; Обща дължина 854 m; Ширина 32 m. Пътен мост с 2 ленти за движение.

Строежът му започва през 2000 г. Мостът е открит на 5 септември 2005 г. Кръстен е на името на нефтената рафинерия, която се е намирала по левия бряг на реката през Втората световна война.

Мостът на Словашкото национално въстание

По-известен като SNP (Slovenského národného povstania), е шосеен мост над река Дунав в Братислава. Съоръжението е построено в началото на 70-те години на ХХ век в чест на съпротивителното движение срещу хитлеристките войски през 1944.

На пилона на моста е поставена структура във формата на летяща чиния. В нея се помещава ресторант, до който се стига с помощта на асансьор. Той предлага красива панорамна гледка към Братислава. Ресторантът се намира на около 90 метра над реката. Асиметричният въжен мост е дълъг 431 м. Това е най-дългият висящ мост в света, който има само един пилон.

Стари мост

Стари (Starý) мост е най-старият все още съществуващ мост над река Дунав в Братислава. 460-метровият мост включва дървена пътека за пешеходци, пътни двулентова и железопътна линия, свързваща неподправената историческа Братислава с Petržalka. Мостът беше затворен за автомобили от 2009 г. насам и за автобуси през 14 май 2010 година. От 2 декември 2013 г. е затворен и за пешеходци и велосипеди . Ще бъде заменен с нов мост, обслужващ пешеходци, велосипедисти и трамваи от септември 2015 година.

Мост Лафранкони

Мост Лафранкони (на словашки: Most mládeže (Мост на младостта) е бетонен мост на магистрала в Братислава, разположен на магистрала D2. Той е построен през 1985-1991, дясната му половина е открита през 1990 г., а останалите през 1992 година. Той е дълъг 766 м (1134 метра с виадуктите) и е широк 30 м, магистралата с четири платна. Има алеи за велосипедисти и пешеходци. Мостът пресича река Дунав.

error: Content is protected !!