Совите закъсняха, зимата няма да е мразовита

Соня Мачорска

За пета поредна година ушати горски сови избраха Видин, за да зимуват. Долетяха три седмици след обичайното им време. Липи, брези и каталпи са сред предпочитаните от нощните птици дървета. Преди години пристигаха в града в началото на ноември, миналата – първата седмица на декември. Може би отново предвещават по-мека зима.

Совите по външен вид напомнят бухал, но са значително по-дребни. Размахът на крилете им е около 86-98 cm, дължината на тялото е 31-37см, а теглото им е между 220 и 650 грама.

Ушатите горски сови се срещат във всякакви типове гори – иглолистни, широколистни и смесени, в равнини, низини и планини. Ако са оставени на спокойствие, те се заселват и в паркове, но като цяло предпочитат иглолистите гори. В по-студените северни райони се доближават повече до човешките поселения. В северните райони совите са прелетни, в зоните с умерен и субтропичен климат в Европа, Азия и Северна Африка совите водят уседнал начин на живот. В тропиците се появяват предимно, за да зимуват. Като цяло, този вид сова е потайна и рядко се вижда. Совите се хранят с малки гризачи, най-вече – с мишки.

error: Content is protected !!