Манолова против цените на ВиК

Соня Мачорска

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и правителството да спрат увеличението на цената на водата, планирано от 1 януари 2020 година, а върху поскъпването за областите с воден режим да се наложи мораторуим, иска Мая Манолова и Гражданска платформа „Изправи се, България!“, съобщиха от пресофиса на Сдружението.

Най-голямо увеличение е предвидено за областите Кърджали, Видин, Русе, София-град, Габрово, Смолян (6 % – 9 %).

Според експертите от гражданската инициатива, КЕВР може да предложи на Министерския съвет да промени Наредбата за регулиране на цените, за да се отчете изпълнението на бизнес-плановете на ВиК-дружествата и показателите за качеството на водата. Такъв годишен отчет КЕВР следваше да е публикувал на сайта си до 1 ноември, но той все още не е наличен.

Справедливо е върху увеличението на цената на водата от 1 януари 2020 г. да се наложи мораторуим за областите с воден режим, като Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, а за останалите КЕВР и правителството да отложат планираното увеличение на цените, смята Мая Манолова – председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ”.

Припомняме, че от 31 март 2017 г. до 1 януари 2020 г. – за 33 месеца – увеличението на цената на водата в София например е с 51 % (от 1,82 лв./ куб.м. през 2,58 лв./ куб.м. до 2,75 лв., каквато ще е цената от 1 януари 2020 г.) От 1 юли 2016 г. до днес с 48% е увеличена и цената на парното. Увеличението на цената на тока за последните 3 години е общо около 10 %.

error: Content is protected !!