Как се отървахме от разпределението на ВиК-то

Соня Мачорска

Преди две години и половина, когато от ВиК започнаха да засичат всеки месец общите водомери и да разпределят между клиентите си разликата в показанията, дори не разбрахме какво се случва. В другите държави такива засичания на общите водомери се правят веднъж или два пъти годишно.

Цяла година търпяхме своеволията им. Казвам „своеволия“, защото обикновено не се засичат водомерите на всички живеещи в жилищната сграда. Някои хора отсъстват в посочения ден по различни причини. При което положение винаги има и ще има разлика с общия водомер, която ВиК разпределя солидарно. Следващия месец, ако въпросните неотчетени измервателни уреди бъдат отчетени, хората си плащат. Т. е. плаща се двойно – от всички и от тях.

Досетихме се ние, че това е причината за разпределението на таксуваната вода. Платихме си за проверка на водомерите, заменихме ги с нови. Нищо! Написахме жалба до Омбудсмана на България, направиха им проверка, малко мъмрене и толкоз. Ние, обаче, решихме да си помогнем сами, след като държавата не ни защитава като коректни платци. И така, повече от година вече, в деня, когато трябва да идва инкасатор от ВиК (уведомяват ни писмено с бележка на входната врата), ние сами отчитаме личните и общия водомери. Правим го в интервал от 7 до 10 минути. И нямаме проблеми. Хората, които са излезли по-рано или отсъстват, оставят данните от водомерите си. Иззехме доброволно функциите на инкасаторите, но си струваше.

Ако ВиК-дружествата предлагаха онлайн изпращане на данните в определен ден, всичко щеше да е нормално. Или ако си събираха парите за изхарчената вода в махалите. Но не е нормално общите водомери да се засичат по досегашния начин и всички ние, които редовно си плащаме, да бъдем унижавани и третирани като крадци, едва ли не.

2 thoughts on “Как се отървахме от разпределението на ВиК-то

  1. Не е вярно , е сме спрели инкасаторките да отчитат общият водомер на входа всеки месец !! Всичко описано по горе в статията е вярно , но нашата инкасаторка отчита всеки месец общия водомер и всеки месец имаме личното потребление + разпределение от общия водомер ! Писах жалба до несменяемия им управител и проверка от някакви контролни органи иницианирахме и се установи , че не са отчитани всички абонати във входа и нищо не се промени ! Всичко си е по старомо ! До кога ??

  2. Същия проблем го има и в нашия блок . Преди 3 год. подадохме жалба, дойдоха , смениха общия водомер и от тогава вместо по 10 куб метра на месец разпределение вече имаме по 30 и повече кубика за разпределение между апартаментите – т.е. нашата жалба създаде обратен ефект .

Comments are closed.

error: Content is protected !!