Неврологичното приема пациенти

Соня Мачорска

Министърът на здравеопазването удържа на думата си и Неврологичното отделение на Видинската болница продължава да работи. Нито един лекар, медицинска сестра или санитар не е уволнен. Отделението приема нови пациенти. Миналата седмица хора с инсулт са карани в Ломската болница, чийто капацитет вече е запълнен.

Министерство на здравеопазването предприема необходимите действия за стабилизирането на многопрофилната болница във Видин и функционирането ѝ в нормален работен режим. На 6 януари т. г. Съветът на директорите на дружеството (лечебното заведение), съгласно устава си, взима решение да упълномощи д-р Ивета Найденова като прокурист и приема депозираната оставка на изпълнителния директор на Болницата д-р Цветан Василев.

От 6 януари трябваше да се прекратят се трудовите договори на шест санитарки, които отиват на Борсата, на един лекар и пет медицински сестри в пенсионна възраст, на две сестри, които работят на договори в медицински центрове. Останалите пет медицински сестри трябваше да се пренасочват към други отделения, където има недостиг на такъв медицински персонал. Втората действаща лекарка в Неврологично отделение (с две специалности) е била командирована там и трябваше да се върне в Психиатрията, където също има недостиг на лекари.

Вместо това, Неврологично отделение във Видинската болница отсрочи изписването на пациентите за 10 януари. Нови болни не се приемаха. Междувременно, след публикацията за предстоящото затваряне на Отделението и хилядите й споделяния, Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков излезе с изявление във Фейсбук, че „Ако министърът на здравеопазването г-н Кирил Ананиев реагира и отстрани ръководството на МБАЛ „Св. Петка“ и временно постави прокурист, има огромен шанс за стартиране на оздравителен план…“

Трима лекари от Неврологията напускат отделението през август миналата година поради ниското заплащане и нежелание на болничното ръководство да увеличи заплатите им, както и поради тежкия график, който физически трудно покриват (включително дежурствата в „Спешна помощ“).

error: Content is protected !!