Архива и Чистачката

Соня Мачорска

Минавам тази сутрин покрай Архива във Видин – пътеката до улицата и тротоара пред двора на сградата – почистени от първия снежец, навалял през нощта. Изметено от „дежурната“ за тази седмица служителка от институцията, поръсено със сол… Там няма чистачка. И така е от години.

Тази ситуация, най-меко казано, ме озадачи още миналата година. Хората, които пазят архивите, които пазят историята на България, нямат дори половин щат за хигиенисти! И така е в цялата страна! Те сами си чистят, мият, зимата ринат сняг… Правят си седмичен график, в който е включен и директора! „Задължението“ изпълняват преди работно време (!), идват по-рано, без да им се заплаща, разбира се, понякога остават след работа. Правят го заради институцията, в която работят, правят го заради гражданите, които непрекъснато идват и заради своята съвест, която все още не са изгубили….

През есента на 2019 лично написах писмо с подобно съдържание на вицеппремиера Томислав Дончев (прехвърлено на вицепремиер Красимир Каракачанов, като ресорен министър за Държавна агенция „Архиви“) с молба да намерят начин и да отпуснат поне по половин щат за хигиенисти. Получих отговор, че ще го имат предвид и от 2020, при възможност, ще го направят. Оказа се, че за част от шестте регионални Дирекции на Държавен архив наистина са отпуснати такива бройки. За Северозапада обаче – не. Служителите от Видин, Монтана и Враца продължат сами да си чистят! За „добър тонус“, за добра физика, за разнообразие, вместо фитнес и прочие…

Архивите на България, Историята на България трябва да „се спасява“ сама, ако „иска“ да я има!…

error: Content is protected !!