Къпачи окъпаха Кулчаньете

Соня Мачорска

Обичаят „Къпачи“ е характерен за град Кула, Видинско. Датира от незапомнени времена и се провежда на 19 срещу 20 януари (Ивановден по стар стил). Превърнал се е в местна традиция, почитана от млади и стари. Характерно за групата на „Къпачите” е, че се състои винаги от нечетен брой млади мъже. Главната цел е обредното „къпане“ за здраве, плодородие и късмет на именици и младоженци, съобщават от читалището в града. Маскирането, съпроводено с мълчание през цялото време, са вторичните ритуали. Прилагат се с цел прикриване самоличността на участниците.

От групата на Къпачите един се облича като младоженец, а друг – като булка. Останалите са къпачи, защото тяхната задача е да къпят хората за здраве. Младоженецът винаги стои до булката, за да я пази. Булката е главният къпач. Тя носи котле, пълно със светена вода. Булката къпе за здраве всички, които носят името: Йордан, Йорданка, Иван, Иванка и всички, които са били младоженци през изминалата година.

През нощта къпачите обикалят къщите на всички именници, а през деня, на Ивановден – 20 януари, до 12 часа на обяд, обикалят из целият град. На групата къпачи се дават пуканки, месо, суджуци, вино и пари – за здраве. Къпачите обикалят из града и звънят със звънци, за да плашат злите духове. След Ивановден групата се събира и всички се гощават със събраните дарове.

error: Content is protected !!