Циганските сватби – запазена традиция

Соня Мачорска

Дойде ли август, гурбетчиите се завръщат и започват сватбите. Преди ги правели по три дни, а сега – по един, дневни или вечерни. Традициите, обаче, се спазват неотменно!

За своя незабравим ден ми разказаха Цанка и Йордан (Недко) Йорданови. Тя – от Видин, той – от Дунавци. Години наред работят в Италия.

Сутринта в деня на сватбата, младоженецът с родителите си и кума отиват в дома на булката и занасят жив овен. Докато колячите го подготвят, сватовете черпят гостите. Булката не се показва. Половината от закланото животно се оставя там, а другата половина се връща у младоженеца. Това месо не се готви за сватбата. До обяд всички се приготвят за официалната част. Към 11,30 – 12,00 часа момъкът, неговите родители, кумувете и други близки отиват да вземат булката от дома й. Женихът влиза при нея, за да й даде букета и да й обуе обувките. Трябва да сложи монета в една от тях, за да е здрава. Двамата излизат пред къщата, където вече се вие хоро. Всеки роднина и от двете страни трябва да води по едно хоро, докато се хапва и пийва на трапезата, а булката – да играе на всичките. Но това не е същинската сватба. Следва подписване на граждански брак, рядко се ходи в църква за църковен. След това сватбарите се отправят към дома на младоженеца. Свекървата избързва преди всички и посреща снахата с хляб и мед, а тя взема на ръце бебе или невръстно дете на роднини и влиза в бъдещия си дом. Чак след това всички се отправят към шатрите на сватбата. Обикновено се канят около 500 човека – роднини, приятели. Над 30 000 лева трябва да има семейството на момчето за такава сватба. Масите са заредени с предястия, салати, ракия, безалкохолни напитки, вода. В големи казани е приготвена супата (от ялова овца). Дори и във вечерните сватби се сервира супа. На скари се пекат пържоли, шишчета, наденички, кебапчета и кюфтета от свинско и пилешко месо (задължително по две от всеки вид). На всяка маса има бутилка шампанско, уиски, вино, а вече и енергийни напитки „Ред Бул“ (Red Bull). За настроението на гостите на сватбата на Цанка и Недко свири оркестърът за народна музика „Орфей” от Пловдив с ръководител Георги Янев, любим на младоженеца. На кумовете се поднасят специални дари – печено прасе, месен хляб „на три етажа“, 7-литрова бутилка уиски с люлка, подноси със сладки, бонбони и плодове от всички видове, вкл. дини и пъпеши. На масата пред младото семейство задължително има пищна торта.

Младите поздравяват гостите, минавайки до всеки един от тях с чаша шампанско. Кумовете са плътно зад тях и записват кой колко пари или какъв подарък им подарява. Това се прави, защото, когато след време те ще са гости при тях, да дарят поне толкова, колкото са получили или повече.

Родителите на момичето задължително трябва да обзаведат за бъдещото семейство поне спалнята. По-заможните купуват обзавеждане за няколко стаи, което докарват ден-два преди или след сватбата.

(откъс от моята книга-албум „Дунавци 2015-2017“)

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!