Нека да е берекет!

Соня Мачорска

Изложба „Нека е берекет!“ за празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан откриха в Историческия музей в Свищов, съобщиха от Пресцентъра на Общината.

Експозицията е подредена в една от избите на къщата, в която се помещава Етнографската експозиция на музея. Там могат да се видят експонати от бита на българина, използвани в миналото за правене на гроздовия елексир. Уредникът на етнографската сбирка в Музея, Надя Ангелова, откри изложбата и направи кратка ретроспекция на традициите в свищовския край, свързани с винопроизводството. Тя подчерта значението на този поминък за историята на града. Директорът на Исторически музей в града Ивелина Иванова говори за „Винарна Свищов“ като винарна с традиции, предлагаща богат асортимент от квалитетни вина на българския и международен пазар.

Етнографската експозиция на Исторически музей – Свищов отваря врати през есента на 1982 г. Тя е разположена в уникална за града Арбанашки тип къща, строена в началото на ХІХ в., и онагледява сполучливо търговския подем на Свищов през епохата на Възраждането.

В отделни зали са показани всекидневни и празнични народни носии, произведения на златарството и църковна утвар, атмосферата на селския и градски бит. В две от избите на къщата е отделено специално внимание на производството на вино и рибарството – два занаята твърде характерни за Свищов. Те са богато илюстрирани както със специфични и оригинални вещи и пособия, така и с много макети.

Снимки: Пресцентър Община Свищов

error: Content is protected !!