Амонит „пази“ пещера

Соня Мачорска

Пред входа на пещера Козарника в Северозападна България има доста вкаменели амонити. Всички те са дребни. Сниманият от Емил Цанков (историк от Белоградчик) е най-големият, с диаметър около 27 см. Пред входа, като вековен пазач…

Козарника, наричана още Козарска пещера или Живанина дупка, е пещера в Западна Стара планина, на територията на община Димово, област Видин, близо до Белоградчик. Общата дължина на тази част от пещерата, която се проучва, е 210 метра. Все още не е отворена за посетители.

Най-големият амонит (вид охлюв), открит в България, е с диаметър 1,44 м. Намира се в Националния природонаучен музей в София.

Амонитите (Ammonoidea) са изчезнал подклас мекотели от клас Главоноги с многокамерна спираловидна черупка с диаметър от няколко сантиметра до 2 метра. Животното е обитавало последната камера на своята черупка, а останалите, изпълнени с газ, играели роля на плавателен апарат. Благодарение на широкото им географско разпространение и бързата им еволюция, амонитите са ръководни вкаменелости за установяване геоложката възраст на утайките.

В близост до Козарника се намират още три пещери – Магурата – една от най-известните и големи български пещери; Венеца – една от най-красивите в България, открита за посещения през 2015 година, и Лепеница, достъпна за посетители като природен обект. Всички те са близо до Белоградчик, продължават „да крият“ своите хилядолетни тайни и да привличат все повече изследователи.

Над пещера Козарника може да се види Скално светилище, каквито в Белоградчишките скали има на много места.

error: Content is protected !!