Папа Франциск дари мощи на Българската православна църква

Соня Мачорска

Софийска епархия получи драгоценен дар – частици от мощите на св. Климент Римски и св. Потит Сердикийски, съобщиха от Пресцентъра на Св.Синод на БПЦ-БП. Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит посрещна в сградата на Софийска света митрополия частици от светите мощи на първия епископ на гр. Сердика (София) св. свмчк Климент папа Римски († ок. 101 г.), както и на младия мъченик св. Потит Сердикийски (145 – 160 г.).

Светините бяха подарени на Софийска епархия по молба и искане на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български партирах Неофит.

Свещените реликви, от името на папа Франциск, бяха донесени от делегация начело с папския нунций в България монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари и представители на нунциатурата и католическата общност в България.

По време на срещата Негово Светейшество патриарх Неофит изрази голяма благодарност„за съдействието при издирването и предоставянето на светите мощи на богодаруваната Софийска епархия“, а монсеньор Анселмо Пекорари сподели: „За нас е голяма радост след повече от две години на търсене на светите мощи и след целия път на доставянето им в България да приключи този процес“.

Светите мощи ще бъдат тържествено пренесени и поставени за постоянно поклонение и почит в старинния столичен храм „Св. София“ – на 24 март (вторник) от 17:30 ч., в навечерието на големия Богородичен празник Благовещение, храмов празник на Базиликата.

Български патриарх Неофит и Софийска епархия получи драгоценен дар – частици от мощите на св. Климент Римски и св. Потит Сердикийски. Свещените реликви, от името на папа Франциск, бяха донесени от делегация начело с папския нунций в България монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

error: Content is protected !!