Тудорица

Соня Мачорска

Открай време българите съжителстват с конете – заедно работят, заедно воюват. Както и у византийците, конете у старите българи се използват усилено и за развлечение. В течение на годините в България продължава да се чества Тодоровден.

В българската народна култура двата християнски култа към Св. вмчк Теодор Стратилат (8 февруари) и Св. вмчк Теодор Тирон (17 февруари) се обединяват в общия култ към Свети Тодор. Българите не почитат дните на двамата светци, а празнуват Тодоровден (Конски Великден) в събота след великденските Сирни заговезни, т.е. датата е подвижна и се определя съобразно лунния календар, по който се чества християнския Великден. Народната представа за преломен момент е свързана с поверието, че „на този ден светецът съблича деветте си кожуха и отива при Бога да го моли за лято”. Във Видинско казват, че „от Тодоровден денят започва да расте колкото пуснат плуг” или „дойде ли Тодоровден, дошло е лятото”.

Във Видинско Тудорица се провежда в Грамада, Дунавци и др. Кушиите е едни от най-големите народни празници. За най-бързите коне и техните стопани се осигуряват награди – за първо, второ и трето място.

Снимки: Тодоровден в Дунавци, 2016 година


error: Content is protected !!