Награда „Жан Амери“ за политолога Иван Кръстев

Соня Мачорска

Известният българският политолог и журналист получава Европейската награда за есе за щателното проучване на въпроса: Какво означават демокрацията и либерализмът отвъд фразеологичното? (според мотивите, определени от журито).

Иван Кръстев е председател на Центъра за либерални стратегии в София и постоянен сътрудник в Института за човешки науки във Виена, където ръководи фокуса „Бъдещето на демокрацията“. Той е член-учредител на Европейския съвет за външни отношения и от 2015 г. пише редовни анализи за международното издание на „Ню Йорк Таймс“.

Жан Амерѝ, на чието име е наградата, е австрийски писател, журналист, кинокритик, мислител-есеист. Неговите творби са силно повлияни от преживяванията му по време на Втората световна война. Участва в организираната съпротива срещу нацистката окупация на Белгия, заради което е задържан и измъчван от Гестапо и прекарва няколко години в концентрационните лагери Аушвиц и Бухенвалд. В края на войната през 1945 г. е освободен от концлагера в Берген-Белзен.

В своята най-известна творба, „На границите на ума: размишленията на един оцелял от Аушвиц и неговите реалности“, определя мъчението за есенция на Третия райх. Други негови известни творби са „За стареенето“ и „За самоубийството: дискурс върху доброволната смърт“.

Наградата на Жан Амери за европейски изследвания на есетата се присъжда от издателство Klett-Cotta и Allianz Kulturstiftung и е придружена с 15 000 евро. Церемонията по награждаването ще се състои на 4 май в театър „Максим Горки“ в Берлин.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!