Удължава се срокът за личните карти, решения на ТЕЛК, газови уредби

С шест месеца се удължава срокът на личните документи, чиято валидност изтича, с изключение на задграничните паспорти. До края на май се удължават изтичащите решения на ТЕЛК. До края на месец май се удължава и срокът за издаване на документите за автомобилите с газовите уредби. Това са част от мерките на държавата, които съобщи днес министър-председателят Бойко Борисов във връзка със ситуацията с коронавируса, след среща с министри от кабинета и с представители на Националния оперативен щаб.

Премиерът заяви още, че протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца. За да бъдат реализирани новите мерки, ще бъдат направени съответните нормативни промени, така че гражданите да са спокойни. Целта е да няма струпване на хората на определени места, това е единствената мярка, доказано в света, че работи, изтъкна министър-председателят.

От 17.00 часа днес спешният телефон 112 ще поема всички обаждания на граждани относно обхвата на заповедта на министъра на здравеопазването за въвеждането на противоепидемични мерки в страната. За целта четирима служители от министерството на здравеопазването ще бъдат на разположение непрекъснато в кол центъра на 112, за да могат да отговарят на запитванията.

Дадени са указания на Регионалните здравни инспекции и на МВР да бъдат затваряни веднага търговските обекти, ако на касите им или другаде в тях е позволено струпване на хора. От друга страна кухнята на ресторантите може да продължи да работи, ако храната ще се носи по домовете. Веригите за бързо хранене също могат да работят, но не в ресторантската си част, а само за доставка на храна до вкъщи.

Премиерът Борисов призова гражданите към самодисциплина и спокойствие. „Колкото повече намалим движението, толкова повече бихме избегнали риска от разпространение на заразата“ отбеляза министър-председателят. Борисов акцентира, че в момента се подготвят допълнително предложения в подкрепа на лекарите, сестрите и санитарите, които са на първа линия.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че търговската дейност продължава да се извършва в нашата страна по досега установения ред, с изключение само на тези, които са посочени в заповедта – увеселителните и игралните зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и големи търговски центрове от типа на моловете, като в тях остават да функционират по нормалния си ред застрахователните и банковите гишета, аптеките, дрогериите и хранителните вериги. Доставки на адрес могат да се правят при строго спазване на санитарно-хигиенните условия. Местата, за които посещенията не се преустановяват, също трябва да спазват строго санитарно-хигиенните условия, а също така трябва да създадат такава организация, че да няма струпване на хора. Не затваряме хотелите, нито курортите, въвеждаме ред да няма струпване на хора, собственикът може да организира кетъринг по стаите, поясни министър Ананиев. Той подчерта отговорността, която имат тези, които осъществяват търговска дейност.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов също предупреди, че е възможно от ситуацията с коронавируса да се опитат да се възползват телефонни измамници. Моите препоръки са хората да вярват на органите на МВР и когато искат информация, да ползват телефон 112, добави министър Маринов. Той напомни, че от днес за неспазване на наложена от здравните органи карантина се носи наказателна отговорност.

error: Content is protected !!