Тръгна първият конвой с български ТИР-ове от Италия

Соня Мачорска

Първият конвой с български камиони тръгна от Нова Горица, Словения към България, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на извънреден брифинг. Камионите трябва да преминат през Трансевропейски коридор, преминаващ през няколко държави от Италия към България.

„Първата група камиони, която тръгна от Нова Горица вече се движи в конвой. Очакваме да се реши въпросът с тези, които се намират във вътрешността на Италия. Лично държа контакт с шофьорите и добрата новина е, че е взето решение от хърватското и сръбското правителство да се обезпечи транзитното преминаване на българските камиони. До няколко часа се очаква и те да тръгнат към нашата страна, но обстановката е изключително динамична и се мени с всеки изминал час”, подчерта министър Росен Желязков.

„В постоянен контакт съм и с вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович. Получих уверението й, че транзитните коридори ще продължат да съществуват, така както България е гарантирала транзитния трафик. Доставката на стоки и суровини не трябва да бъде възпрепятствана”, категоричен беше Росен Желязков.

Транспортният министър информира още, че е създадена организация за резервиране на места с фериботите през Анкона, Бари и Бриндизи, така че превозвачите могат да се възползват и от тази възможност за преминаване с фериботи през Гърция, където трасето също е гарантирано.

Министърът заяви, че сигнали могат да се подават на денонощния телефон на ситуационния център към Министерството на външните работи – 02/ 948 24 04.

Близо 400 български камиона са блокирани в Европа заради затворени граници и не могат да се приберат в България, съобщи Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!