Поредните ограничителни мерки – от 00.00 часа на 21 март

Новите мерки срещу разпространението на коронавируса влизат в сила от 00.00 часа тази вечер и включват разполагане на контролно-пропускателни пунктове (КПП) на входовете и изходите на областните градове, час за пазаруване на възрастни хора, ограничаване на пътуванията между градовете и забрана на разходките и събиранията по паркове и градини. Ограниченията се въвеждат със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Възрастните хора над 60 г. ще могат да пазаруват между 8.30 до 10.30 часа. По това време хора под 60 години не могат да влизат по магазините, посочи министърът. Не е ясно дали пенсионерите ще бъдат допускани в магазините извън определения период.

Силно се ограничават пътуванията между градовете. На входовете и изходите на отделните области ще има контролно-пропускателни пунктове (КПП) и през тях полицията ще пропуска само хора, които отиват на работа, пътуват по медицински причини или се прибират у дома. За да бъдат пропуснати, те трябва да покажат лична карта, медицински документи или удостоверение от работодателя, че работят на територията на съответната област и какво е работното им време. Хората, на които се налага да пътуват по здравословни причини, също ще ще трябва да удостоверяват със съответния документ къде пътуват и защо. От думите на вътрешния министър Младен Маринов се разбра, че в началото нарушителите няма да се глобяват.

Същевременно обаче БДЖ обяви, че влаковете в страната ще продължат да се движат без промяна в разписанието си. Единствената промяна засега е свързана с ограничението на достъпа до град Банско, като всички влакове, които пътуват по маршрута Септември-Добринище-Септември, не спират на гара Банско, а два крайградски пътнически влака по маршрута Разлог-Добринище-Разлог няма да се движат до обявяване на края на карантината. Клиентите на БДЖ, на които се налага да пътуват с влак, ще трябва да докажат целта на своето пътуване, като контрола на достъпа на пътуващите ще се организира от служителите на реда. БДЖ апелира хората да закупуват билети само при неотложност на своето пътуване с доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ или постоянен адрес или дом. И добавя, че не носи отговорност за клиентите, които не могат да докажат необходимостта на пътуването си.

Забранява се събирането в паркове, градинки, спортни и детски площадки на открити и закрити обществени места. На собствениците на кучета ще се позволява да разхождат домашните си любимци, но без да има струпвания.

error: Content is protected !!