Частично вето налага Президентът Радев

„Моето решение е да наложа вето върху част от извънредния закон“, обяви Президентът Румен Радев преди минути на брифинг на „Дондуков“2.

Две са кризите в момента – здравна, породена от епидемията с коронавирус, и икономическо-социална, породена от мерките с пандемията.

Крайно рестриктивните мерки засилват напрежението, предупреди Президентът. Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура, и то в условието на динамична проява на разбирането ни за пандемията. Това ограничение остава и след изтичането на извънредното положение. В Закона няма изразена подкрепа за най-засегнатите слоеве от населението. А това е доста опасно, защото след страха ще надделее глада.

Липсата на достатъчно кадри в здравеопазването не може да се заменя с рестриктивни мерки.

Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки. Но така предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти.

Въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила, трябва да се търси консенсус межуд всички отговорни инситтуции, а не решенията да се вменяват единствено на изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ.

В Закона за извънредното положение има много клаузи, които нямат нищо общо с борбата против коронавируса.

error: Content is protected !!