Благовещение – сити и с паричка в джоба

Всички християни празнуват днес голям празник – Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията, на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Иисус Христос.

Благовещение се празнува на 25 март. Утвърден е в Православната църква през 7 век. Почита се от всички основни християнски деноминации (православие, католицизъм, протестантство).

Нехристиянски, езически народни вярвания, твърдят, че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца. Също, че през деня всяка отрова губела силата си. Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци. На този ден се става рано, за да е богата годината. Всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. Според поверието, на този ден излизат самодивите и самовилите. По първия гост, влязъл в дома, се гадае за годината. Ако гостът е добър и богат, годината ще е добра и богата. Ако гостът е лош човек, годината няма да е добра.

error: Content is protected !!