Букурещ тества всички жители за коронавируса

Всички жители на Букурещ ще бъдат тествани за Covid-19. Съобщението направи министърът на здравеопазването в интервю за Pro TV News. Освен това, Виктор Костаке заяви, че пациенти, диагностицирани с новия вирус, ще бъдат приемани само в болници, спеиализирани на лечението на тази патология, а до края на седмицата ще бъдат установени поне 30 такива в цяла Румъния.

„Провежда се пилотен проект за премахване на натиска върху болниците за инфекциозни болести. 50 пациенти ще бъдат настанени в хотели с индивидуални стаи, които се контролират от лекари. Основният принцип е да не се смесват пациенти и да не се изпращат у дома – най-голямата грешка, която е допусната в европейските страни“, каза министърът.

Екипите от Института по заразни болести „Matthew Bal” вече работят по приключването на проекта, чрез който всички жители на Букурещ ще бъдат тествани за Covid-19. Искаме да тестваме цялото население на Букурещ чрез поредица от екипи, които ще преминават от врата до врата, следвайки южнокорейския модел. Много е важно да се направят милиони тестове. До края на седмицата ще имаме още 200 000 теста. Започнахме с единен тестов център през януари и сега имаме поне 20 и искаме да имаме 1-2 на ниво окръг “, каза здравният министър Виктор Костаке.

error: Content is protected !!